Spring menu over
Dansk Magisterforening

Forskningsreserven er fordelt: Her er dem, der får penge

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) præsenterer forskningsreserven med forligspartierne i Uddannelses- og Forskningsministeriet onsdag d. 6. november 2019. © Philip Davali/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Alle Folketingets partier er i dag blevet enige om at fordele knap to milliarder kroner i forskningsreserven for 2020.

Hvad har Videnskab.dk, Grundtvig Centeret og Danmarks Innovationsfond til fælles?

De er alle sammen blevet tildelt penge i forskningsreserven for 2020, som samtlige af Folketingets partier onsdag d. 6. november har indgået en aftale om. Der er i alt afsat 1,925 milliarder kroner til næste års forskning.

1,5 milliarder kroner skal gå til grøn forskning, hvor blandt andet forskning i klima og CO2-lagring i regi af DMI og GEUS er blevet tildelt penge.

Det er 1 milliard kroner mere, end der i 2019 er blevet øremærket til grøn omstilling.

"Forskningen skal bidrage til den grønne omstilling og målet om 70 procent reduktion af udledningen af drivhusgasser i Danmark i 2030. Partierne er enige om, at der er behov for en bred forskningsindsats på tværs af videnskabelige områder. Derfor vil partierne afsætte 1 milliard kroner mere end i 2019 øremærket til grøn forskning, så der med forskningsreserven udmøntes 1,5 milliarder til grøn forskning og udvikling i 2020", står det i pressemeddelelsen fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Hvad er Forskningsreserven

Forskningsreserven er en del af finansloven og dækker over, hvordan politikerne hvert år vælger at bruge penge på initiativer inden for dansk forskning, udvikling og innovation.

Pengene uddeles blandt andet til råd og fonde, som så står for at fordele midlerne til konkrete forskningsprojekter og udviklingsprogrammer. 

Udover projekter med fokus på grøn omstilling har den frie forskning været et fokuspunkt ved dette års fordeling af forskningsreserven.

Der er blandt andet afsat i alt 236 millioner kroner til forskning under Danmarks Frie Forskningsfond.

Også Grundtvig Centeret er blevet tildelt penge. De får 10 millioner kroner til at videreføre deres arbejde med at digitalisere Grundtvigs samlede værker og udgive dem i en kommenteret version. I sidste uge kom det ellers frem, at bevillingen til Grundtvig Centeret stod til at blive skrottet fra finansloven. Det ville betyde, at det omfattende arbejde, som centeret nu har brugt ti år på ville være spildt. Men nu har politikerne skiftet mening, og pengene til projektet er sikret.