Spring menu over
Dansk Magisterforening

Tidligere LO-formand om S-pensionsudspil: Er det klogt at give pengene til nogle, som ikke har brug for dem?

© Lars Horn/Ritzau Scanpix

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Harald Børsting, der indtil 2015 var formand for LO, frygter, at for mange, der ikke har brug for det, vil få adgang til at gå tidligere på pension, hvis Socialdemokratiets får flertal for sit pensionsudspil, der bl.a. har til formål at sikre, at især nedslidte faglærte skal kunne gå tidligere på pension.

Samfundet risikerer at betale folk, der ikke har brug for det, for at gå tidligere på pension.

Så markant er udmeldingen fra tidligere LO-formand Harald Børsting, som frygter, at Socialdemokratiets pensionsudspil vil medføre en "dødvægt" i form af nogle, der får ret til tidligere pension, som reelt ikke har behov for det.

Han er formand for regeringens seniortænketank, der skal få danskerne til at blive længere på arbejdsmarkedet, men understreger overfor avisen, at han udtaler sig på egne vegne om udspillet. Han peger på, at man i stedet bør satse på en model, hvor der er bedre muligheder for at blive tildelt muligheden for tidlig tilbagetrækning ud fra en konkret vurdering af ens arbejdsevner.

"Hvis man mener, at man har råd til det, kan man selvfølgelig godt indføre en ren rettighedsbaseret model, men man kan diskutere, om det er klogt at give pengene til nogle folk, som ikke har brug for dem", siger han til Jyllands-Posten.

Afløseren er lodret uenig
Lizette Risgaard, der overtog posten som formand for LO efter Harald Børsting, og nu er formand for FH, der er en fusion af hovedorganisationerne LO og FTF, kan ikke forstå sin forgængers udmelding.

"På det her punkt er jeg uenig med Harald. Det er afgørende, at der indføres en rettighedsbaseret tilbagetrækningsmulighed for de lønmodtagere, som er trådt tidligt ind på arbejdsmarkedet, har været der i mange år og nu er nedslidte og ikke kan mere", siger hun til avisen.

Heller ikke Socialdemokratiet, som står bag det oprindelige forslag, giver meget for Harald Børstings udmelding. For hvorfor skulle man gå på pension, hvis man er glad for sit arbejde og tjener en god løn, spørger partiets arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen, retorisk.

Omvendt giver Kim Simonsen, formand for HK, Harald Børsting ret i, at der er en risiko forbundet med at indføre en rettighedsbaseret model. Han sammenligner det med, at efterlønnen i 00'erne også blev brugt af nogle, som ikke havde brug for den. På samme måde vil der, ifølge HK-formanden, være en risiko for, at der vil være en andel af befolkningen, som går på pension, fordi de har ret til, men ikke fordi de reelt har behov for det.

Danskerne vil arbejde længere, så nedslidte kan gå på pension

Samtidig viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for fagforeningen 3F, at 59 procent af danskerne gerne vil blive længere på arbejdsmarkedet, hvis det betyder, at en nedslidt person kan trække sig tilbage tidligere.

En helt naturlig konklusion med den debat, der har været på det seneste, mener arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet.

"Tallene afspejler meget godt, at danskerne i dag godt er klar over, at en del har brug for at trække sig tilbage før tid, og et flertal siger så, at de er klar til at være solidariske med den gruppe", siger han til Fagbladet 3F.