Dansk Magisterforening

Nyt værktøj: NGO startede katastrofeindsats, inden katastrofen var sket

© JOSH ESTEY / CARE / HANDOUT

Af William Leerbeck Meyer
Del artikel:

Mindst 1000 mennesker er blevet dræbt som følge af cyklonen Idai, der har ramt Mozambique, Zimbabwe og Malawi. Røde Kors begyndte nødhjælpen allerede før, katastrofen var sket ved hjælp af et nyt værktøj.

Søndag ramte cyklonen Idai de tre afrikanske lande Mozambique, Zimbabwe og Malawi. Indtil videre er der meldinger om mindst 1000 dødsfald.

Det tal havde sandsynligvis været højere, hvis ikke det var for et nyt værktøj, som Røde Kors nu har taget i brug for første gang ifølge Anne Mette Meyer, der er humanitær rådgiver i Dansk Røde Kors.

Hun har været med i udviklingen af ”Forecast Based Financing mechanism” – en mekanisme, der gør det muligt for NGO’en at forudse og skaffe finansiering til nødhjælp, allerede før en potentiel katastrofe er sket, så man både kan handle hurtigt og forebyggende.

”Vi var til stede i Malawi, før cyklonen ramte. Den tid brugte vi på at evakuere og informere folk. Det har betydet, at vi har reddet menneskeliv. Samtidigt kan vi se, at vi bruger færre penge på indsatsen som helhed, fordi vi har været tidligt ude”, fortæller hun.

Røde Kors har skabt samarbejder med en række meteorologiske institutter og identificeret bestemte ”triggers” og faregrænser, der gør det muligt for dem med cirka 90 procents sikkerhed at forudse, at en vejrbetinget katastrofe vil ramme.

I Malawi har Røde Kors eksempelvis brugt et år på at etablere et godt samarbejde med det meteorologiske og hydrauliske institut. Arbejdet har været det hele værd, mener Anne Mette Meyer.

”Det er meget svært at hente penge til noget, der ikke er sket. Normalt skal der lig på bordet og voldsomme billeder til. Men med den nye metode kan vi være på forkant i stedet for, at vi først kommer efter, at katastrofen er sket og skal ud at redde liv”, siger hun.

Hun anerkender dog også, at der er en risiko forbundet med, at det i cirka 10 procent af tilfældene vil være falsk alarm.

”Det er klart, at det ikke er godt at være den, der råber ”ulven kommer”, og der er folk, som bliver sure, hvis vi evakuerer dem uden grund. Men en stor del af vores arbejde handler også om at oplyse om hygiejne og uddele vandrensningstabletter. Pengene til det arbejde er ikke spildte, uanset hvad der sker”, siger Anne Mette Meyer.

Dansk Røde Kors er pt. den eneste NGO i Danmark, der bruger den nye mekanisme til at forudse katastrofer og skaffe finansiering, før de er sket.  Anne Mette Meyer håber, at også andre med tiden vil begynde at bruge den.