Dansk Magisterforening

Trods rekordsommer: Museerne holdt besøgstallet

© ritzau Scanpix

Af Pernille Siegumfeldt og Thomas Bøttcher
Del artikel:

De kulturhistoriske museer led under varmen sidste sommer, men det samlede besøgstal på museerne blev i 2018 kun en anelse lavere end i de to foregående år.

Hvis bare sommeren er lang og solrig nok, bliver der både tid til at tage på stranden og museet.

Sådan konkluderer Erik S. Christensen, efter at nye tal fra Danmarks Statistik viser, at det samlede besøgstal for museerne sidste år kun gik en anelse tilbage sammenlignet med 2016 og 2017.

Erik S. Christensen er formand for DM Forskning og Formidling foruden at være museumsinspektør på Nordjyllands Kystmuseum.

”Man kan godt blive træt af at ligge ved stranden dag ud og dag ind, så solen behøver ikke at være museernes fjende”, siger Erik S. Christensen.

72.000 færre på kulturhistoriske museer
Sammenlagt gik flere end 10 millioner gæster på museumsbesøg i 2018.

Dog oplevede de kulturhistoriske museer en tilbagegang i besøgstallet i 2018. De solgte kun 355.000 billetter sidste år, mens de i 2016 havde 570.000 besøgende og i 2017 nåede et besøgstal på 427.000.

Der kan være mange forklaringer på tilbagegangen for de kulturhistoriske samlinger, siger Erik S. Christensen.

”Måske har de holdt lukket en periode eller lignende. Men det er klart, at det er lettere at lokke varme sommergæster til, hvis man på en museumstur kan kombinere en udstilling med at gå tur i en park eller i et kulturmiljø”, siger Erik S. Christensen.

Efter mange år med konstant fremgang i besøgstallet på museerne har det samlede niveau siden 2016 ligget stabilt.

”Der er jo kun en vis mængde turister, og de besøger sjældent vores udstillinger mere end en gang. Det er klart, at der er en grænse for væksten. Jeg tror vi med få udsving må indstille os på, at vi har nok fundet et leje”, siger Erik S. Christensen.