Spring menu over
Dansk Magisterforening

Liberal Alliance langer ud efter studerende: ”Der er kommet en generation, som ikke kan finde ud af at gå på universitetet”

Del artikel:

Liberal Alliance bakker op om afskaffelsen af omprioriteringsbidraget på uddannelsesområdet, men flere penge vil nødvendigvis ikke gøre universiteterne bedre, siger partiets uddannelses- og forskningsordfører Henrik Dahl.

Der skal mere end bare en pose penge til at genoprette universiteterne.

For de studerende er ikke dygtige nok til at gå på universitetet, og det har konsekvenser for samfundet, siger Liberal Alliances uddannelses- og forskningsordfører, Henrik Dahl i forbindelse med Magisterbladets valgføljeton.

”Der er kommet en generation af studerende, som ikke kan finde ud af at gå på universitetet, sådan som vi kunne. Og de kræver derfor mange flere ressourcer”, siger han.

Hvad mener du med det?

”Studerende i dag får jo meget, meget mere tavleundervisning, end vi fik. Den gang var et universitet først og fremmest rammen om selvstudie. Det kan den generation, som går på universitetet i dag ikke leve med. Derfor er det blevet dyrere at undervise på universitetet, end det var i gamle dage. Den generation som gik på universitetet, da jeg gik der, de kunne godt finde ud af at læse en bog til næste uge uden at blive holdt i hånden af nogen. Og det kan de ikke finde ud af i dag”.

Kvalitet for pengene?

Ifølge Henrik Dahl er universiteterne derfor ikke blevet bedre de sidste 30 år, på trods af, at man har investeret flere penge i uddannelsessystemet.

”Der er ikke nogen helt klar sammenhæng mellem, hvad undervisningstimer koster, og hvordan kvaliteten er. Inden for et eller andet normalområde, så handler det jo meget om kvaliteten af lærerne og kvaliteten af de studerende, og motivationen hos de studerende. Hvad du får ud af X kroner, afhænger altså af rigtig mange forskellige ting”.

Den generation som gik på universitetet, da jeg gik der, de kunne godt finde ud af at læse en bog til næste uge uden at blive holdt i hånden af nogen. Og det kan de ikke finde ud af i dag. - Henrik Dahl

Det frustrerer ham, at universiteterne derudover er blevet mere bureaukratiske de seneste år.

”Hvis du skal argumentere for at have al det der åndsvage bureaukrati, så må du jo argumentere for, at universiteterne de er meget bedre i dag, end de var for 20 år siden. Det ved jeg ikke, om de er. Jeg tror ikke, at de akademisk er bedre. Du ofrer bare en hulens masse penge. Det er rædselsfuldt”.

Et friere universitet

Liberal Alliance ønsker derfor et meget friere universitetssystem, hvor bureaukrati ikke fylder det hele, siger Henrik Dahl.

”Jeg tror, at vejen til en bedre ressourceudnyttelse og bedre universiteter, det er at liberalisere og slippe statens jerngreb om universiteterne”.

Han fortæller, at han den sidste valgperiode har kæmpet for at få indført et forsøg på at liberalisere et universitet, men på grund af politisk uenighed på uddannelsesområdet, er det ikke lykkedes.

”Det har været den største frustration for mig som politiker bare at sidde og lave små bitte justeringer på et universitetssystem, som egentlig bare er forfærdeligt. Jeg hader det bureaukratiske universitet”.  

MAGISTERBLADETS VALGFØLJETON

Magisterbladet.dk vil i den kommende tid bringe interviews med uddannelses- og forskningsordførerne om deres ambitioner på uddannelsesområdet.

Selvom Liberal Alliance bakker op om VLAK-regeringen og DF’s aftale om at sløjfe omprioriteringsbidraget i 2022, mener Henrik Dahl ikke, at besparelserne på uddannelsesområdet har været særligt store siden to-procentsbesparelserne blev indført i 2015.

”For at være helt ærlig; så meget er der ikke blevet sparet på uddannelsesområdet. Oppositionen har smurt tykt på med, hvor meget der er blevet sparet. Nu er vi så tæt på valget, så jeg ønsker den nye regering god fornøjelse med at finde de millioner og milliarder, der er blevet lovet ud til højre og til venstre”.