Dansk Magisterforening

Stjerneforskere får nyt institut på Københavns Universitet

© Laerke Posselt/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Mere end 200 medarbejdere skal tilknyttes det nye Globe Institute på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet. Instituttet bliver oprettet til fem prominente forskere og deres forskningssektioner som løsningen på en flere måneder lang konflikt mellem ledelsen og forskerne.

Når Globe Institute slår dørene op den 1. juli i år, bliver det med de internationalt anerkendte professorer; Eske Willerslev, Kurt H. Kjær, Tom Gilbert, Martin Bizzarro, Carsten Rahbek og Minik Rosing i spidsen.

De fem stjerneforskere skal nemlig lede det nye institut der vil huse mere end 200 forskere, medarbejdere og studerende, som i dag er tilknyttet Biologisk Institut, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning samt Statens Naturhistoriske Museum.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Instituttet skal arbejde på tværs af discipliner og forske i universets, jordens og livets oprindelse, udvikling, mangfoldighed og vedligeholdelse i en foranderlig verden, står der i pressemeddelelsen.

Forskerne vandt magtkampen

Hermed slutter også en lang magtkamp mellem ledelsen på Københavns Universitet og de fem forskere. 

I efteråret 2018 gennemførte Københavns Universitet nemlig, på trods af massive protester fra forskerne, en opsplitning af forskning på Statens Naturhistoriske Museum og samlede det hele under Biologisk Institut på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, Science.

Sund virker som et sted, hvor der er meget højt til loftet, og hvor der er en involvering og en respekt for medarbejderne. For mig er det helt afgørende for at kunne være videnskabeligt kreativ. - Eske Willerslev

Forskerne var nemlig så frustrerede over, at universitetet havde flyttet deres forskning fra Statens Naturhistoriske Museum, at de forhandlede med flere danske og udenlandske universiteter, blandt andre Syddansk Universitet, om en samlet overtagelse af deres forskning.

Ministeriet kontaktede efterfølgende SDU og bad dem om ikke at gå videre med sagen, da de var bange for, at forskerne ville rykke deres forskning til udlandet. Det forklarede uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) til Politiken.  

Den rigtige beslutning

Det glæder derfor både ledelsen på Københavns Universitet og de fem forskere, at de nu efter lange og hårde forhandlinger har fundet en løsning som samler alle forskningsgrupperne under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Sund.

»Sund virker som et sted, hvor der er meget højt til loftet, og hvor der er en involvering og en respekt for medarbejderne. For mig er det helt afgørende for at kunne være videnskabeligt kreativ. Der er en anden ledelseskultur, som passer bedre til sådan nogle som os. Jeg føler mig meget mere velkommen end på Biologi«, siger Eske Willerslev til Politiken.  

 

Jeg glæder mig meget til at byde alle forskere, øvrige medarbejdere og studerende velkomne på SUND. Vi vil gøre os stor umage med at skabe et godt grundlag for Globe Institutes virke fremover og ser rigtig mange spændende udviklingsmuligheder. - Ulla Wewer

Også dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Ulla Wewer, er spændt på projektet:

”Jeg glæder mig meget til at byde alle forskere, øvrige medarbejdere og studerende velkomne på SUND. Vi vil gøre os stor umage med at skabe et godt grundlag for Globe Institutes virke fremover og ser rigtig mange spændende udviklingsmuligheder”, siger hun.

Tidligere forskningschef Anders J. Hansen bliver konstitueret leder af Globe Institute og indgår i fakultetets ledelsesteam på lige fod med andre institutter og centre på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Instituttets forskere kommer også til at undervise på Biologisk Institut og Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning.