Dansk Magisterforening

Hvis partierne gør, hvad de har sagt, ligner valget en gave til uddannelserne

© Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Med et rødt flertal på 91 mandater ser det ud til, at uddannelses- og forskningsområdet går lysere tider i møde i den kommende valgperiode. Både Socialdemokratiet, De Radikale, Enhedslisten, Alternativet og SF har nemlig lovet at droppe besparelserne og investere i uddannelse. Nu skal partierne bare lige blive enige først.

I ugerne op til valgdagen har de store politiske partier haft travlt med at overbevise danskerne om, at de vil uddannelsespolitikken mest.

Både Venstre og Socialdemokratiet ønskede pludselig at sløjfe omprioriteringsbidraget omgående, og Enhedslisten meldte ud, at to-procents besparelserne ikke bare skulle fjernes, pengene måtte tilbageføres til området.

Efter valgsejren til de røde partier, må vi derfor kunne forvente, at uddannelses- og forskningspolitikken vil blive opprioriteret i den kommende valgperiode, uanset hvem der danner regering.

I aften har vi fået en historisk sejr til de røde partier i Folketinget. Og sejren er fælles. Derfor, kære venner i Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Alternativet, tillykke med jeres flotte valg. Velfærd, klima, uddannelse, børn, fremtid. Troen på i morgen kan blive bedre end i dag. Tænk på alt det vi nu kan gøre sammen.. –Mette Frederiksen

I sin takketale på valgaftenen sagde Mette Frederiksen, at partierne nu skal gå sammen om at skabe forandringer:

”I aften har vi fået en historisk sejr til de røde partier i Folketinget. Og sejren er fælles. Derfor, kære venner i Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Alternativet, tillykke med jeres flotte valg. Velfærd, klima, uddannelse, børn, fremtid. Troen på i morgen kan blive bedre end i dag. Tænk på alt det vi nu kan gøre sammen. Vi har skabt et fællesskab i håb om, at vi kan forandre Danmark, og vi kan forbedre Danmark.”, sagde Mette Frederiksen i sin takketale på Christianborg natten til torsdag.  

Men hvad betyder det for uddannelsessektoren?

Som en del af Magisterbladets valgføljeton, spurgte vi alle Folketingspartiernes uddannelses- og forskningsordfører, hvilken politik, de vil føre. Her giver vi dig et overblik over, hvad partierne har kæmpet for, og hvilken indflydelse, de nu står til at have: 

Socialdemokratiet

Socialdemokratiet gik en anelse tilbage i vælgertilslutning, men et mandat frem til 48 mandater, mens deres støttepartier SF og Radikale Venstre gik markant frem. Derfor skal partiet nu til forhandlingsbordet med de røde partier, hvor både Radikale Venstre, SF og Enhedslisten har meldt ud, at de vil stille krav til Mette Frederiksen.

Socialdemokratiets uddannelses- og forskningsordfører, Mette Reissmann har sagt, at partiet vil afskaffe omprioriteringsbidraget på to procent hos uddannelsesinstitutionerne, som blev indført af regeringen i 2015.

Dette bakker støttepartierne op om, men partierne er uenige om, hvorvidt man fortsat skal omprioritere inde for uddannelsessektoren.

Mette Reissmann vil nemlig ikke love, at alle uddannelsesinstitutioner slipper for besparelser, da erhvervsskolerne måske skal have flere penge.

”Det kunne godt ske. Vi kommer ikke til at føre pengene krone for krone tilbage til den enkelte institution. Men når vi siger, at pengene bliver i sektoren, så er det hele uddannelsessektoren”, sagde Mette Reissmann til Magisterbladet i maj.

Socialdemokratiet har også lovet, at de vil videreføre det såkaldte taxameterløfte, som er et tilskud til de humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser.

Mette Frederiksen sagde sidste år til Folkemødet, at Socialdemokratiet havde ændret kurs og nu også ønskede at afskaffe uddannelsesloftet. Resten af rød blok deler den holdning, ligesom også Liberal Alliance ønsker loftet fjernet.

Radikale Venstre

De Radikale er en af valgets helt store vindere. Partiet fik fordoblet deres mandater fra 8 til 16, og kan nu kalde sig landets fjerdestørste parti. Radikale Venstre er derfor i en position, hvor de med deres afgørende mandater, kan stille krav til Mette Frederiksen, hvis hun ønsker at være landets næste statsminister.

»Vi skal ikke være ydmyge«, lød det fra Østergaard, da han til Politiken satte ord på, hvad der venter Socialdemokratiet.

Partiets uddannelses- og forskningsordfører, Sofie Carsten Nielsen, har tidligere fortalt at Radikale Venstre vil geninvestere en milliard kroner i uddannelse. 

”Der er sparet 20 milliarder kroner på ungdomsuddannelser og videregående uddannelser. Der er skåret så langt ind, at vi ikke kan forvente kvalitet ved bare at afskaffe besparelserne. Vi er nødt til at geninvestere. Men vi er også nødt til at sige ærligt: Vi kan ikke finde 20 milliarder på næste års finanslov til at lukke hullerne med. I stedet har vi lavet en langsigtet investeringsplan for uddannelse, hvor vi lægger minimum én fremtidsmilliard til side hvert år”, fortalte uddannelses- og forskningsordfører Sofie Carsten Nielsen.

Hverken Socialdemokratiet eller Venstre bakker op om forslaget, men det afskrækker ikke ordføreren, som fortæller, at partiet ikke bare vil videreføre men permanentgøre det særlige tilskud til humaniora og samfundsvidenskab.

” Det er det aller- allervigtigste for os i Radikale Venstre at få stoppet uddannelsesbesparelserne og geninvesteret”.

SF

Også SF fik en fordobling i mandater og derved et godt valg. Partiet har nu 14 mandater i Folketinget. I 2015 havde de 7.

Partiet har sagt, at de vil pege på Mette Frederiksen som statsminister med den betingelse, at hun danner en regering bestående af flere partier fra den rød-grønne blok.

Det har ikke lykkedes Magisterbladet at få et interview med partiets uddannelses- og forskningsordfører, Jacob Mark, men på SFs hjemmeside skriver de følgende om sektoren.

’SF vil stoppe besparelser på uddannelserne. Omprioriteringsbidraget på uddannelser tvinger hvert år nye besparelser igennem. Det er på tide at slukke grønthøsteren og investere i den faglige og studiemiljømæssige kvalitet på de videregående uddannelser’, skriver de og fortsætter:

’Der skal være tid til fordybelse og faglig sparring, og antallet af undervisningstimer skal sættes op på en række uddannelser. Det gælder blandt andet på det humanistiske og samfundsvidenskabelige område. På de mellemlange uddannelser er det vigtigt, at praktikforløbene bliver styrket’.

Det fremgår ikke, hvordan SF konkret har tænkt sig at fordele midlerne til institutionerne, og det er derfor uvist om partiet ønsker at omprioritere i sektoren.

Af teksten kan vi dog forstå at SF, på linje med de andre partier, også vil skrotte omprioriteringsbidraget.

Partiets holdning til taxameterløftet til de humanistiske og samfundsvidenskabelige uddannelser er ukendt.

Enhedslisten

Enhedslisten er faldet fra 14 til 13 mandater, men som Folketingets sjettestørste parti er de fortsat afgørende i rød blok. Enhedslistens Pernille Skipper har meldt ud, at de vil stille betingelser, hvis de skal pege på Mette Frederiksen som statsminister.

”For første gange nogensinde stiller vi betingelser. Vi vil være sikre på, at hun overholder det, hun går til valg på, om at være børnenes statsminister og at føre en grøn politik”, siger Pernille Skipper til DR.

Partiet har nogle af de mest ambitiøse planer på uddannelsesområdet.

Enhedslisten vil nemlig modsat de andre partier ikke bare droppe besparelserne på uddannelsesområdet. De vil også tilbageføre pengene fra omprioriteringsbidraget til institutionerne, sagde Enhedslisten uddannelses- og forskningsordfører, Jakob Sølvhøj til Magisterbladet. 

”Vi synes ikke, at det er nok bare at standse omprioriteringsbidraget. Derfor vil vi stoppe besparelserne og tilbageføre de midler som er blevet sparet. Og det gælder hele uddannelsesområdet. Uddannelse er jo drivkraften i vores samfund, og derfor er det rigtig fornuftigt at investere i området”.

Midlerne skal ifølge Enhedslisten, komme fra beskatninger som for eksempel formueskat og arveafgift. Partiet forventer dog ikke at tilbagebetalingen til uddannelsesinstitutionerne vil ske øjeblikkeligt. Derimod skal den indføres løbende over den næste valgperiode.

Alternativet

Alternativet har fået en tilbagegang på fire af partiets ni mandater, og Socialdemokratiet står derfor med et overvejende flertal i Folketinget, selv uden Alternativets mandater.

Står det til Alternativet, skal Folketinget som noget af det første efter valget afskaffe fremdriftsreformen, sagde medlem af Folketingets uddannelses- og forskningsudvalg for Alternativet, Carolina Magdalene Maier.

”Vores grundholdning er, at særligt de videregående uddannelse skal give plads til fordybelse. Derfor har vi heller ikke noget problem med, at det tager lang tid at tage en uddannelse. Man skal kunne forfølge sin nysgerrighed frem for udsættes for krav om hastværk, der skaber stress og konformitet”.

Også Enhedslisten og SF har tidligere meldt ud, at de ønsker fremdriftsreformen afskaffet hurtigst muligt.

Ligesom Radikale Venstre vil Alternativet ikke alene sløjfe omprioriteringsbidraget, fastholde taxameterløftet, men også geninvestere besparede midler for i alt seks mia. kroner, oplyste Carolina Magdalene Maier.