Spring menu over
Dansk Magisterforening

En fastfrosset kulturpolitik tør næppe op under en S-ledet regering

Operaen, kultur, debat

© Torben Åndahl/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Siden finanskrisen i 2008 har Danmarks kulturpolitik været helt fastfrossen. Der mangler politiske visioner og reelt mod til at gennemføre reformer, men det vil næppe ske med en Socialdemokratisk-ledet regering, fastslår en af landet førende kulturpolitiske eksperter.

Det kulturpolitiske område i Danmark er blevet fuldstændigt afpolitiseret. Der bliver stort set ikke gennemført nogen reformer eller vedtaget nye love i Folketingssalen. Sådan har det været siden finanskrisen i 2008, og det ændrer sig næppe under en Socialdemokratisk ledet regering.

Det mener en af landets førende kulturpolitiske eksperter Lasse Marker, som er ekstern lektor i Art Management ved Københavns Universitet og partner i konsulentbureauet Rasmussen & Marker. 

”De sidste 10 år har vi haft en fuldstændig fastfrosset kulturpolitik, hvor der reelt ikke er sket noget, og det ændrer sig næppe de næste fire år”, siger Lasse Marker og fortsætter:

Lige nu er Mogens Jensen (S) favorit til at indtage kulturministerposten. Mit håb er, at han har modet til at gennemføre reformer, men det kræver en ny stil. De seneste fire år har han nemlig blokeret for alle kulturpolitiske forandringer. Hver eneste gang, der er kommet forslag til forandringer, har han stået med korslagte arme”, siger Lasse Marker.

Da Socialdemokratiet senest havde magten under Helle Thorning-Schmidt ville den daværende radikale kulturminister Uffe Elbæk gøre op med 100 års kulturpolitik. Ifølge marker skabte det for meget ballade, og der lød derfor lettelsens suk på Christiansborg, da Elbæk måtte gå af efter 14 måneder på posten.

”Elbæks udmelding skabte alt for mange problemer. Derfor indsatte man den rutinerede Marianne Jelved for at få ro på. Meget tyder på, at en ny Socialdemokratisk regering ønsker en kulturminister, der heller ikke vil for meget, for det skaber bare ballade”, siger Lasse Marker.

De sidste 10 år har vi haft en fuldstændig fastfrosset kulturpolitik, hvor der reelt ikke er sket noget, og det ændrer sig næppe de næste fire år. - Lasse Marker

Kulturpolitik pjece mørklagt før valgkampen

Flere Socialdemokrater satte op til valgkampen ellers gang i en kulturdebat, efter partiets gruppeformand Henrik Sass Larsen kritiserede den etablerede kultur for at være alt for elitær, hvor pengene bruges for snævert og ikke folkeligt. Kulturordfører Mogens Jensen gik i rette med Sass Larsen og forklarede til Magisterbladet, at partiets kulturpolitik var uændret, og at både den smalle og brede kultur skal støttes.

Politikerne har i det hele taget ikke haft mod til på at diskutere prioritering af kulturkronerne de seneste mange år, forklarer Christian Have, som er debattør og direktør af Have Kommunikation.

”I de seneste 10-15 år har der manglet en debat om kultur i dansk politik. Det eneste parti, som i dag gør sig tydelig med en kulturpolitik, er Dansk Folkeparti. De har valgt at bruge kulturen som en kampplads, og de har ikke været bange for at melde deres holdning ud”, siger Christian Have.

Den 6. juni fortalte Lasse Marker til magasinet Kulturmonitor, at Socialdemokraterne før valgkampen bremsede offentliggørelsen af en pjece med partiets kulturpolitik.  Det var ellers meningen, at den pjece skulle offentliggøres ved en kongres allerede i marts måned.

”I pjecen er der ikke meget nyt under solen. Det er den gamle socialdemokratiske version om, at kulturen skal ud til alle, som det har været siden partiet oprettede kulturministeriet i 1961. Nu har partitoppen besluttet, at den pjece aldrig skal ud. Så den ligger i nogle kasser og bliver formentlig aldrig uddelt”, fortæller Lasse Marker til Magisterbladet.

I de seneste 10-15 år har der manglet en debat om kultur i dansk politik. Det eneste parti, som i dag gør sig tydelig med en kulturpolitik, er Dansk Folkeparti. De har valgt at bruge kulturen som en kampplads, og de har ikke været bange for at melde deres holdning ud. - Christian Have.

Overfor Kulturmonitor har Mogens Jensen afvist, at partiets pjece er blevet mørklagt. Nu har kulturordføreren sammen med tre socialdemokratiske borgmestre og medudgivere i stedet for samlet pointerne og skrevet dem i en kronik. Den er også offentliggjort den 6. juni i Kulturmonitor – dagen efter valget til Folketinget.

Ifølge Marker er der dog ikke noget nyt i den kronik.

”Det handler om at få kulturen ud til alle, især ikke-brugerne og børn og unge. Det har været Socialdemokratiets vision siden 1961”, siger han.

Politiske visioner og mod bør komme fra Socialdemokratiet

Christian Have mener, at det er vigtigt at Sass Larsens kulturdebat fortsætter.

Det er meget nødvendigt, at vi tør diskutere kulturpolitikken og nogle gange har vi brug for meldinger. Som ryster lidt, da det er den eneste måde, vi kan skabe en bedre balance i kulturlivet på”, siger Christian Have.

Lasse Marker savner politiske visioner for, i hvilken retning kulturlivet skal bevæge sig. Og den bør ifølge ham i særlig grad komme fra Socialdemokratiet. Det var nemlig Socialdemokratiet, som etablerede kulturministeriet i 1961, og partiet har derfor et stort ansvar for, at vores kulturliv ser ud, som det gør i dag.  

”Nu er det 20 år siden, vi senest har haft en Socialdemokratisk kulturminister. Derfor kan man stille nogle krav til, at Socialdemokratiet viser modet og tager førerstokken og viser, hvor vi skal hen", siger Lasse Marker.

Han forklarer, at Socialdemokratiet med Mogens Jensen i spidsen også lavede et kulturprogram i 2011, som blev fremlagt inden den valgkamp, som Helle Thorning-Schmidt endte med at vinde og gav S regeringsmagten.

”Udfordringen med det kulturprogram var, at det hele baserede sig på, at der skulle tilføres nye midler, før det kunne blive til noget. Der blev der ikke under de fire år, hvor Thorning havde regeringsmagten. Derfor var der også meget lidt af det kulturprogram der reelt blev til noget”, siger Lasse Marker og fastslår, at man kan frygte, at det samme vil ske igen med en Mette Frederiksen ledet regering, fordi der formentlig igen kommer et politisk flertal bag ikke at tilføre nye midler til kulturområdet.

”Jeg håber, at en ny kulturminister, som formentlig bliver Mogens Jensen, har modet til at opprioritere midler og gennemføre reformer. Mit bedste gæt er dog, at det ikke kommer til at ske”.

”En ny kulturminister, som formentlig bliver Mogens Jensen, burde have modet til at opprioritere midler og turde flytte rundt på penge og lave reformer, men det kommer nok ikke til at ske”.

Magisterbladet har forelagt Mogens Jensen kritikken, men han ønsker ikke at svare på kritikken. Kulturordføreren ønsker ej heller at uddybe, hvilken konkret kulturpolitik, han mener, at Socialdemokratiet vil stå for de kommende fire år.

”Jeg afventer de igangværende forhandlinger om regeringsdannelsen, før jeg udtaler mig om de fremtidige kulturpolitiske udsigter”, skriver Mogens Jensen i en mail til Magisterbladet.