Dansk Magisterforening

S-ordfører: "Det vil være næsten utroværdigt, hvis jeg begynder at give garantier"

© Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Det er en ”skandale”, at regeringen taler om faglig kvalitet på uddannelserne, men ikke vil sikre universiteternes økonomi, skriver s-ordfører Mette Reismann på Facebook. Men Socialdemokratiet har ikke selv en afklaring liggende i skuffen, erkender S-ordføreren.

Fyringen af 107 ansatte på Aalborg Universitet har fået socialdemokratiets uddannelsesordfører Mette Reismann til tasterne. 

Det viser sig nemlig, som Forskerforum skrev i fredags, at der måske vanker flere fyringer på de danske universiteter næste år.

Det skyldes, at universiteterne er ramt af de årlige 2 pct. besparelser, men også, at det er er uafklaret, om universiteterne fortsat vil få tilført et ekstraordinært taxametertilskud fra 2020 til en lang række uddannelser.

Ifølge Københavns Universitet udgør taxametertilskuddet pt. ca. 10 pct. på de berørte uddannelser.

På Facebook skrev Resimann derfor:

”Jeg ved ikke, hvornår det går op for regeringen, at en fastholdelse af 2 pct. omprioriteringsbidrag samtidig med en undladelse af at indkalde til drøftelse af taxameterløftet betyder (flere) fyringer af undervisere på danske universiteter. Det er en skandale!”.

I opslaget sammenligner Reismann endog uddannelsesminister Tommy Ahlers (V) med "Komiske Ali", når han samtidig ønsker at styrke uddannelsernes faglige kvalitet.    

”Jeg kan ikke være mere konkret”

Men selvom Mette Reismann til Forskerforum kalder situationen ”ikke holdbar”, har hun ikke noget bud på, hvad der sker, hvis Socialdemokratiet selv får magten. Partiet vil tage spørgsmålet om taxametertilskuddet op, men det er også alt, hvad Resimann kan garantere.

Til Magisterbladet fastholder hun, at Socialdemokratiet ”ikke kan sige noget som helst konkret” om det ekstra taxameter. Desuden er det største problem omprioriteringsbidraget, og det har S lovet at afskaffe.

Opslaget skal ses som en opfordring til Tommy Ahlers om at tage sig sammen.

”Jeg vil have ham til at stå på mål for det, der blev aftalt, før han blev minister. Han skal mande sig op og tage det ansvar”, siger hun.      

Men hvordan kan du irettesætte uddannelsesministeren for at skabe tvivl om taxametertilskudet, når socialdemokratiet selv er i tvivl?

”Det gør jeg fordi, at det vil være næsten utroværdigt, hvis jeg begynder at give garantier. Vi aner ikke, hvad for en økonomi vi får fremover, og taxameterløftet er finanslovsbehæftet. Vi vil afskaffe 2pct. besparelserne, men derfra til at garantere, at taxameterløftet fastholdes, det kan jeg ikke”.

Men er det ikke lidt besynderligt, at du i hårde vendinger bebrejder regeringen, men så i næste øjeblik selv bekræfter tvivlen om taxameteret?

”Det kommer fra to forskellige steder. Det er jo sådan, at politik er og økonomi er. Det ene kan vi godt, og det andet kan vi ikke. Jeg er ked af mine pædagogiske evner ikke rækker videre. Men jeg kan ikke være mere konkret”.