Rektorformand og studerende om talentprogram: Vi vil hellere af med 2 pcts-besparelserne
Det er helt skævt at løfte en lille gruppe studerende og samtidig udsulte hele uddannelsesområdet år efter år. Det siger rektorformand og DM Studerende i en kommentar til regeringens nye talentprogram.
”Jeg hilser enhver investering i viden velkommen. Men jeg vil hellere af med to pcts besparelserne, end jeg vil have nye talentprogrammer.”
Sådan siger universiteternes rektortalsmand Anders Bjarklev i en kommentar til regeringens nye talentprogram til 190 millioner kroner.
Programmet skal gøre det attraktivt for de dygtigste og mest motiverede studerende at læse i Danmark.
Pengene gives over fire år til godt 2000 unge på erhvervsakademier, professionshøjskoler og universiteter.
38.000 kroner i gennemsnit til de udvalgte studerende flytter næppe bjerge, siger Anders Bjarklev.
”Det er dejligt, at regeringen nu signalerer, at den har indset, hvor nødvendigt det er med investeringer i uddannelse. Jeg håber, at initiativet bliver starten på, at de fjerner to procents-besparelserne helt”, siger Anders Bjarklev.
De øvrige studerende betaler prisen
På DTU har man længe dyrket talentudvikling, blandt andet med såkaldte ”honors-programmer” for de dygtigste studerende.
Godt 80 studerende i honors-programmet får mulighed for at blive tilknyttet en topforsker, bidrage til forskningsprogrammer og deltage i internationale konferencer allerede under studierne.
Anders Bjarklev, der også er DTU-rektor, mener det er rigtigt både at støtte stjernerne og den brede skare af studerende.
”Men det er især sidstnævnte gruppe, der betaler prisen for de store besparelser på området i disse år,” påpeger han.
Endnu et ulighedsskabende incitament
Heller ikke forkvinden for DM Studerende, Ronja Rose Ravnskov, er begejstret for regeringens særlige talentplejeprogram.
”Jeg er helt enig med Tommy Ahlers i, at vi skal gøre meget for at holde på talenterne. Men det sker ikke ved at strø få millioner ud over en lille gruppe, samtidig med at resten af uddannelsesområdet bliver udsultet. I 2022 har omprioriteringsbidraget kostet hele uddannelsessektoren 20 milliarder kroner”, siger Ronja Ravnskov.
Forkvinden for DM studerende mener desuden, at talentudviklingsprogrammet rammer socialt skævt.
”Når der endelig kommer en pose penge til området, er det de bedst stillede studerende, der får glæde af dem. Jeg mener ikke, vi har brug for flere ulighedsskabende incitamenter i uddannelsessystemet (samlet besparelse på ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser, red.)”, siger Ronja Ravnskov.
Magisterbladet arbejder på at få en kommentar fra Tommy Ahlers til kritikken fra Danske Universiteter og DM Studerende.
Fakta om Ahlers´ talentprogram:
- 190 millioner over fire år.
- Op imod 2000 studerende på professionshøjskoler, erhvervsakademier og universiteter skal have glæde af pengene. Det svarer til 38.000 per næse.
- De dygtigste og mest motiverede skal bringes sammen på tværs af fag
- Der etableres en pulje, som alle videregående uddannelsesinstitutioner kan søge til udvikling og drift af talentforløb.
- Forløbene kan afvikles på den enkelte institution parallelt med den almindelige undervisning eller som sommerskoler uden for normal studietid.
- De studerende skal udvælges ud fra et klart formuleret sæt udvælgelseskriterier, hvor der stilles flere krav end på de almindelige uddannelser, fx et højt fagligt niveau, en motiveret ansøgning, en optagelsessamtale eller en kombination af disse.