Dagens humanist: Hjælper virksomheder til at blive bæredygtige
Xenia Obel har ikke bare ét, men to job, hvor hun hjælper folk, som gerne vil gøre en positiv forskel i verdenen. © Foto: Fredi Falk Vogelius Collage: Redaktionen
I ugevis er humanister blevet kritiseret for at være dovne, forkælede og virkelighedsfjerne. I december sætter Magisterbladet fokus på alt det gode, humaniora bringer med sig. Hver dag frem til jul spørger vi en humanist, hvilken forskel de gør. #vihylderhumanister.
Når 42-årige cand.mag. i engelsk Xenia Obel ikke hjælper virksomheder til at blive bæredygtige som rådgivningschef i konsulentvirksomheden Zeal, bruger hun sin tid på iværksætterorganisationen TIME:ANGELS, som hun stiftede i begyndelsen af året. Fælles for begge er, at Xenia Obel har en dyb passion for at gøre verden til et bedre sted og hjælpe iværksættere med at skabe forandring.
Hvad laver du i dit job i dag?
“Jeg hjælper særligt små og mellemstore virksomheder med at udvikle bæredygtige strategier. Det betyder, at jeg kigger på deres forretningsmodel og finder ud af, hvordan man kan sikre et godt resultat i fremtiden som ikke kun handler om økonomi.
Tidligere har alt forretning været drevet af profit. Det har været en lineær model, hvor virksomhederne og aktionærerne kun har været interesseret i, hvordan de tjener flere penge. Vi arbejder med en cirkulær model, hvor det ikke kun er den økonomiske bundlinje som er i fokus, men også de menneskelige og miljømæssige perspektiver. Vi laver langtidssigtede forretningsplaner for virksomheder, som har en anden pointe end kun at tjene penge.
Vi opfordrer derfor til, at man kigger ud i verden og ser, hvad man kan gøre? Hvad er det for en verden, man vil være del af i fremtiden, og hvordan kan man hjælpe til at nå derhen?
Derudover startede jeg i begyndelsen af 2019 TIME:ANGELS, hvor vi hjælper iværksættere med at finde folk med operationelle, praktiske kompetencer. Mange iværksættere er ingeniører eller teknikere, som ikke nødvendigvis ved, hvordan man designer en flot emballage eller laver indhold til sociale medier. Derfor hjælper vi dem med at finde folk, som gerne vil hjælpe iværksættere med deres tid og kompetencer, og så matchmaker vi dem. Vi har hjulpet omkring 30 start up-virksomheder i år”.
Fire hurtige om jul
Pebernødder eller klejner?
“Pebernødder”.
Bløde eller hårde pakker?
“Bløde”.
Pakkekalender eller adventsgaver?
“Pakkekalender”.
Pyrus eller Nissebanden?
“Nissebanden”.
Hvorfor er dit job vigtigt?
“I begge job handler det om at gøre en positiv forskel og hjælpe folk, som gerne vil gøre en positiv forskel for verden.”
Hvordan bruger du din humanistiske baggrund i dagligdagen?
“Jeg skrev speciale om Harry Potter og analyserede fantasy på studiet. Den egenskab har jeg faktisk brugt hele vejen igennem min karriere, fordi fantasy handler om mennesker, som kommer igennem udfordringer. Alle mennesker har brug for historier, og hvis vi begynder at tage den menneskelighed ind i arbejdslivet, så kan vi skabe sammenhængskraft. Det er det, jeg kan. Jeg kan se og høre historierne, også når folk og virksomheder ikke kan se det.
Da jeg blev færdiguddannet som humanist, fortalte jeg erhvervslivet, at det jeg kunne med min uddannelse var at læse kompliceret stof og kommunikere det videre, men faktisk kan vi noget meget større og vigtigere end det: Vi kan gøre det komplicerede menneskeligt og kommunikere det videre på en simpel måde, så andre rent faktisk kan forstå og handle efter det.”
Hvordan gør du en forskel?
“Jeg tror, at vi er med til at få virksomheder til at se, at de også kan gøre en forskel, når vi taler om den grønne dagsorden, bæredygtighed og klima. Jeg tror ikke, at den snak går over, så nu skal de finde ud af, hvordan de kan byde ind. Vores opgave er at få folk til at se, hvordan de også kan være med”.
Hvis dit fag skulle have en julegave, hvad skulle det så være?
“Jeg synes, at alle humanistiske studerende skulle investere deres tid sammen med iværksættere som en del af deres uddannelse. Det kunne være alt fra to dage til en måned. Jeg tror nemlig, at det ville gøre en stor en forskel for de studerende, fordi det ville gå op for dem, hvor meget de kan, og hvor meget indsigt de har. Jeg møder nogen gange humanister, som har studeret i fem år, men som ikke selv har set deres værdi endnu, så det vil være en gave både for iværksætterne og humanisterne, at de vil opleve, hvordan deres tilgang til ting kan bruges i den virkelige verden”.