Dagens humanist: "Biblioteket rodfæster fællesskaber"
Sebastian Bune er selv opvokset i et hjem med vold. Derfor begyndte han selv at skrive om emnet og udgav i 2017 bogen "Min Familie". Også i sit job som formidler hos Silkeborg Bibliotekerne arrangerer han kulturtilbud og læringsforløb for unge. Foto: Sofie Amalie Klougart Collage: Redaktionen
Bag låge nummer ni i Magisterbladets humanistjulekalender finder vi den 34-årige cand.mag. i engelsk og nordisk sprog og litteratur Sebastian Bune. Både i sit job som formidler på Silkeborg Bibliotekerne og i sit virke som skønlitterær forfatter rækker han ud til udsatte unge som er opvokset i vold og stoffer.
34-årige Sebastian Bune arbejder som projektleder og formidler på Silkeborg Bibliotekerne. Når han ikke arrangerer kulturevents eller udvikler læringsforløb til ungdomsuddannelserne, skriver han selv skønlitterære bøger i sin fritid, som tager udgangspunkt i hans opvækst i en voldelig familie. Han er uddannet cand.mag. i engelsk og nordisk sprog og litteratur.
Hvad laver du i dit job i dag?
“Jeg er formidler ved Silkeborg Bibliotekerne, og det betyder, at jeg blandt andet står for at udvikle læringsforløb og søgekurser til ungdomsuddannelserne, lave podcast og videoproduktion til borgerne og planlægge publikumsarrangementer som forfatterinterviews og paneldebatter til biblioteket. Jeg har tidligere arbejdet som gymnasielærer, så jeg føler virkelig, at jeg kan bruge den erfaring, jeg fik som lærer, samt min personlige interesse for litteratur til at tilrettelægge arrangementer og udvikle koncepter som optager borgerne.
Jeg har også vagter i udlån på biblioteket, så jeg har en regelmæssig berøring med borgerne. Det, synes jeg også, er vigtigt, så jeg ved, hvad der optager dem".
Kan du nævne nogle konkrete projekter, som I arbejder på?
“Vi er for eksempel i gang med et podcastprojekt kaldet ‘Lyt’, hvor vi tager rundt i landet og interviewer danske digtere. Lyrik er ofte en overset litterær genre, som for nogen virker svært tilgængelig. Derfor ønskede vi at sætte fokus på god lyrik, og hvad den kan.
Et andet projekt, vi arbejder på er "Over vandet", hvor vi arbejder med udsatte borgere i udsatte boligområder. Jeg har tidligere arbejdet med socialt udsatte unge, da jeg arbejdede som gymnasielærer, og derfor giver det meget mening for mig, at vi arbejder med dette område på biblioteket”.
Fem hurtige om jul
Marcipan eller nougat?
“Marcipan”
Eiskonfekt eller skumjulemænd?
“Eiskonfekt”
Kikset julesweater eller skjorte og slips?
“Skjorte og slips”
Nisselandskab eller Georg Jensen-pynt?
“Nisselandskab”
Guirlander eller hjerter?
“Hjerter”
Du siger, at bibliotekerne har undergået en stor forandring. Hvad mener du med det?
“Det er et stort spørgsmål med rigtig mange nuancer og forklaringer, så jeg vil tage udgangspunkt i det, vi oplever her i Silkeborg.
Her ser vi, at det fysiske udlån er faldet lidt, mens det elektroniske udlån er steget. Samtidig er interessen fra publikum til vores arrangementer steget væsentligt. Der er lige nu en stor efterspørgsel på relevante, aktuelle kulturtilbud, og her udfylder biblioteket en social funktion. Jeg tror, at den voksende interesse for kulturarrangementerne blandt andet skyldes, at folk har brug for at rodfæste sig. Lokalmiljøerne er ikke længere så stærke, som de var engang, og folk har brug for at finde mening og fællesskaber. Vores events kan således hjælpe borgerne med at stille nogle eksistentialistiske spørgsmål og gøre dem klogere på dem selv".
Du er også forfatter og har i 2017 udgivet din debutroman ‘Min Familie’. Kommer der flere bøger?
“Ja, jeg er formidler om dagen og forfatter om natten. Jeg har skrevet under på en kontrakt på tre romaner hos People's Press, som tager udgangspunkt i det samme emne, som min debutroman omhandlede. Jeg skriver om at være et udsat barn i en familie med vold. Det gør jeg, fordi jeg selv er opvokset i en tværkulturel familie, hvor der var vold, og jeg manglede noget litteratur om, hvordan det er at vokse op i en familie med vold og stoffer. Den næste bog kommer til at hedde Habibi og vil blive udgivet i 2020”.
Hvordan bruger du din humanistiske baggrund i dit arbejde?
“Jeg vidste ikke, hvad jeg gik ind til, da jeg fik jobbet som formidler for knap to år siden, men jeg kunne se, at der var rigtig meget af min viden, som jeg kunne tilføje til bibliotekets tilbud. Min faglige erfaring og min uddannelse kommer mig hele tiden til gode i dette job, hvor jeg varetager mange forskellige opgaver, men med det samme overordnede mål, nemlig at oplyse borgerne.
Desuden er jeg god til at se sammenbåde hænge fra forskellige hverv, og som vil være oplagte at koble på hinanden. Qua min tid som lærer og min uddannelse i pædagogikum, kan jeg for eksempel se, at det vil hjælpe elever og undervisere, hvis man bruger podcast i det faglige forløb i gymnasiet. Den form for overblik og evne til at spotte potentiale, kan jeg takke min uddannelse for".
Hvis dit fag skulle have en julegave, hvad skulle det så være?
“En stor julegave til bibliotekerne kunne være flere midler fra Slots- og Kulturstyrelsen til længerevarende udviklingsprojekter. Nu hvor der sker så meget på bibliotekerne i disse år, ville det gøre en stor forskel, hvis man kunne tænke lidt bredere og lidt længere fremadrettet, når man uddeler penge til udviklingsprojekter".