Spring menu over
Dansk Magisterforening

Udenlandske akademikere forsøger at råbe erhvervslivet op

Foto af Giulia Farina

© Foto: Thomas Steen Sørensen

Del artikel:

DM-netværket DAFNE vil være broen til det danske arbejdsmarked for udenlandske akademikere på jobjagt. Bag ideen står den 31-årige italiener Giulia Farina, der er ph.d. i klassisk filologi og selv i færd med at knække nødden.

Hvorfor er der brug for DAFNE, Danish Academic Foreigners Network?
“Fordi udenlandske akademikere ikke kommer særlig let i arbejde, selv om danske virksomheder råber på højt uddannet arbejdskraft. Parterne har brug for et mødested, hvor erhvervslivet kan se os an og præcisere, hvad de efterspørger – og vi kan informere om, hvilke kompetencer de får ind i deres virksomhed, hvis de hyrer os. Derudover har vi brug for tips til, hvordan vi skal nærme os den private sektor.

Jeg har selv været jobsøgende i et år og troede helt ærligt, at det ville gå lidt lettere. Jeg havde forstået, at akademisk arbejdskraft er en mangelvare i Danmark. Min erfaring er, at hvis jeg kun skal bedømmes på min forholdsvis korte erhvervserfaring og på min italienske uddannelse, så vil jeg aldrig kunne konkurrere med en dansk ansøger. Samme erfaring har andre. Håbet er, at DAFNE kan komme til at fungere som en bro til det danske arbejdsmarked for højtuddannede udlændinge. Vi har også fået kontakt til et tilsvarende netværk i Vejle, som vi håber at lære en masse af”.

Hvordan har du selv oplevet at være jobsøgende i Danmark?
“Det er en ret forvirrende oplevelse. Jeg taler tre sprog flydende og har en ph.d. i klassisk filologi, og jeg tænkte, at det var et rimeligt solidt udgangspunkt for at komme i betragtning til et arbejde. Jeg har søgt meget bredt, har god energi og en stor lyst til at beskæftige mig med alt muligt, der ligger uden for akademia. Det har overrasket mig, at danske virksomheder tilsyneladende har svært ved at få øje på kvaliteterne i en humanistisk uddannelse som min. Især fordi de siger, at kompetencerne er efterspurgte. Jeg fornemmer, at der ikke er tradition i Danmark for at bruge humanister i hverken centraladministration eller private virksomheder på samme måde som i mit hjemland. Men måske skal de bare have en chance for at møde os”.

Hvorfor bliver du ved?
“Fordi jeg satser på at bo og arbejde i Danmark. Jeg kan lide værdierne i det danske samfund. Alene den nylige valgkamp har været en fornøjelse at følge med i. Alle taler politik, og politikerne svarer rent faktisk på det, de bliver spurgt om. Jeg er for nylig begyndt på sprogskole. Lærer jeg dansk, vil det formentlig øge mine jobchancer betragteligt. Jeg har haft en enkelt måneds praktik på forlaget Museum Tusculanum Press, så jeg bygger langsomt ovenpå. Jeg nægter at tro på, at et dynamisk samfund som det danske ikke kan bruge mig før eller siden”.

DM og de internationale medarbejdere

Kurser, netværk, rådgivning og informationsmateriale på engelsk. DM har en række aktiviteter målrettet forskere og vidensarbejdere fra udlandet. En del er gratis, mens visse tilbud kun er for medlemmer af Magisterforeningen.

Tilbuddene er:
Why do you need a union? What is the Danish Model? Svarene på det og meget andet ligger på dm.dk/english.

Netværket DAFNE – Danish Academic Foreigners Network – sætter møder op med erhvervslivet og deler erfaringer ud. Du kan finde flere informationer om Danish Academic Foreigners Network i netværkets Facebook og LinkedIn-grupper.

Samarbejde med og sponsorering af netværket PAND –PhD Association Network of Denmark.

Karrieresamtaler (kun for medlemmer).

Juridisk bistand, fx i forbindelse med kontraktskrivning (kun for medlemmer).

Fyraftensmøder og informationsmøder på engelsk i både Aarhus og København – fx “How to communicate your research outside of academia”.

Kulturmøder – workshops med amerikanske Kate Dahl i både Aarhus og København.

Deltagelse i informationsmøder for udenlandske forskere og studerende på universiteterne. Særligt fokus på, at DM også er til for udlændinge i tidsbegrænsede stillinger.