Sprogfag i krise: Her er uddannelserne med færrest ansøgere
På Københavns Universitet havde flere sprogfag under 10 ansøgere. Foto: Jakob Dall/Ritzau Scanpix
Antallet af ansøgere til de humanistiske bacheloruddannelser var i år tolv procent lavere end sidste år. Særligt sprogfagene lider under den manglende interesse. Her får du uddannelserne, hvor kun en håndfuld har søgt ind.
I forrige uge fik 88.754 unge svar på, om de er kommet ind på deres ønskede bacheloruddannelse.
Men hvor optagelse på fag som Cognitive Science på Aarhus Universitet eller Psykologi på Københavns Universitet kræver et gennemsnit på hele 11,9 og 11,8, er der stadig flere humanistiske uddannelser med ledige pladser tilbage.
Kun 7077 ansøgere havde nemlig humaniora som førsteprioritet i år. Det er en tilbagegang på cirka 1000 personer i forhold til sidste år, viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
På nogle uddannelser har så få søgt ind, at det på nuværende tidspunkt er usikkert, om fagene overhovedet vil blive oprettet.
Her er de humanistiske uddannelser med færrest optagne
(KU) Græsk: 2 optagne
(KU) Indianske sprog og kultur: 4 optagne
(KU) Grønlandske og arktiske studier: 5 optagne
(AAU) International virksomhedskommunikation i tysk: 5 optagne
(KU) Portugisiske og brasilianske studier: 6 optagne
(KU) Latin: 9 optagne
(KU) Moderne Indien og Sydasienstudier: 9 optagne
(AAU) Tysk: 6 optagne
(AU) Brasilianske studier: 8 optagne
Samfundet har brug for sprogfag
På Det Humanistiske Fakultet ved Københavns Universitet bekymrer det dekan, Jesper Kallestrup, at så få interesserer sig for sprogfagene.
"Vi ser i disse år et faldende optag på særligt de europæiske sprog, og det er stærkt bekymrende. Hvis vi ikke uddanner unge mennesker i for eksempel tysk og fransk, så risikerer vi at mangle folk med kompetencerne til at samarbejde med omverdenen. Vi ser allerede nu meget lav ledighed indenfor disse sprogområder".
Jesper Kallestrup opfordrer derfor politikerne til at undersøge sprogstrategien fra 2017.
Her afsatte den daværende blå regering 100 millioner kroner til at 'løfte studerende og elevers sprogkundskaber på tværs af hele uddannelsessystemet og imødekomme erhvervslivets efterspørgsel efter medarbejdere, der kan tale flere sprog end engelsk'.
Men Jesper Kallestrup tvivler på, om indsatsen overhovedet er lykkedes.
"Jeg mener, at den tidligere regerings sprogstrategi bør genbesøges, så vi hæver ambitionsniveauet, og sikrer os at den faktisk virker efter hensigten, og derfor vil jeg opfordre politikerne til at undersøge sagen".
Ny løsning til småfagene
De få studerende, som er blevet optaget på et af Københavns Universitets såkaldte 'småfag', kan dog forhåbentlig alligevel se frem til en spændende studiestart til september.
Københavns Universitet arbejder nemlig lige nu på en alternativ løsning til de sprogfag, hvor kun få har søgt optag.
"Vi prøver forskellige modeller for vores småfag, så vi kan levere undervisning på meget små hold der er både økonomisk rentabel og sikrer et højt fagligt niveau. Det er svært at skabe et stimulerende studiemiljø med kun en håndfuld studerende. En løsning er en slags mesterlæreordning. En anden er bredere BA-indgange hvor de studerende så senere specialisere sig i en bestemt retning. På den måde får de et større socialt netværk, samtidig med at de får mulighed for at studere det specifikke emneområde, de drømmer om".
Optagelse 2019
- 65.714 ansøgere er i år blevet optaget på en videregående uddannelse i Danmark. Det er det næsthøjeste antal nogensinde.
- Ansøgerne har i gennemsnit søgt 2,7 forskellige uddannelser, og 82 procent er kommet ind på deres førsteprioritet.
- 6.071 er blevet optaget på humaniora. Det er fem procent mindre end i 2018 og det laveste antal i fem år.
Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet
Kan stadig nå det endnu
Hvis du nu ikke kom ind på den uddannelse, du havde søgt, eller måske bare drømmer om at læse en bachelor, så er der fortsat håb.
Der er nemlig ledige pladser på flere hundrede videregående uddannelser over hele landet.
For eksempel er der fortsat ledige pladser på både Engelsk og Dansk på Aalborg og Københavns Universitet.
Også den humanistisk-teknologiske bacheloruddannelse på Roskilde Universitet tager fortsat imod ansøgere.
Du kan se listen over ledige pladser her på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside. De ledige pladser besættes løbende, så du bør derfor søge hurtigst muligt.