Minister med opsang til kulturen: Det handler ikke kun om jeres problemer
© Foto: Jakob Dall, BAM Ritzau Scanpix
På Kulturmødet på Mors efterlyste Kulturminister Joy Mogensen et kulturliv, der går aktivt ind og beskæftiger sig med samfundets problemstillinger.
Kulturen er ikke kun til for sig selv, den skal være en løftestang for generel velfærd i samfundet. Det budskab har kulturminister Joy Mogensen gentaget adskillige gange i løbet af Kulturmødet på Mors, og i paneldebatten 'De næste 4 års kulturpolitik' fredag, pirkede hun igen til kultur.
"Hvis jeg skal være lidt grov: I skal holde op med at tale om, at kulturlivet bare skal være frit af alt andet. Politikere vågner altså op hver morgen og mødes med en mur af problemer - grøn omstilling, børns trivsel, modsætninger mellem land og by", sagde hun.
Som ny kulturminister er Joy Mogensen under et vist pres for at sikre bedre økonomiske vilkår for kulturområdet, først og fremmest i form af fritagelse for omprioriteringsbidraget. Torsdag meldte hun ud, at hun ikke kan give det løfte endnu. Siden har hun flere gange på Folkemødet gentaget, at hun ser kulturen som del af det store velfærdsbillede, som hele regeringen vil forsøge at løfte.
På fredagens debat om kulturpolitik sluttede hun af med at kritisere kulturen for ikke at have forholdt sig til nogle af de seneste tiårs vigtigste problemstillinger i samfundet.
"Det gryende oprør fra provinsen - var kulturen først til at sætte det på dagsordenen? Det er jeg nødt til at sige nej til. Og hvad med den gryende usikkerhed omkring indvandring og danskhed? Jeg ville ønske, jeg kunne sige, at kulturlivet opdagede det først, men nej", sagde hun og efterlyste kulturlivet som stedet, man behandlede de problemstillinger.
"Hvis jeg skal være lidt grov: I skal holde op med at tale om, at kulturlivet bare skal være frit af alt andet. Politikere vågner altså op hver morgen og mødes med en mur af problemer".
Forholdet mellem kulturen i provins og hovedstad samt i kommuner og stat var et tema, der flere gange blev berørt. Flere efterlyste en mere aktiv statslig kulturpolitik.
"Sidst, vi havde socialdemokrater som kulturministre, brugte man statslig kulturpolitik til at fremme noget. Men nu er der for meget arvegods, og det er tilskuddene også blevet. Alle initiativer sker uden i kommunerne, og det er synd, staten ikke gør mere ved det", sagde Peter Thor Andersen, direktør for Øhavsmuseet.
Det Kongelige Teaters direktør Kasper Holten lagde op til en bedre koordination af kulturindsatsen på landsplan, der kan sikre, at kulturen kommer bedre ud i hele landet.
"Men noget af det, man kunne sætte sig i spidsen for som kulturminister er at se på, hvor mange ressourcer, der bruges alt i alt, og så sætte sig ned og lave en arbejdsdeling. Jeg får nogle gange det indtryk, at det er de samme skoleklasser fra Nordsjælland, der bruge alle kulturtilbud, hvad enten det er hos Rane Willerslev på Nationalmuseet eller hos mig på Det Kongelige Teater", sagde Kasper Holten.
Det forslag greb kulturministeren i luften.
"Jeg stiller mig gerne i spidsen for en national strategi og et samarbejde omkring det her. Men det vil indebærer nogle forandringer", sagde Joy Mogensen.