Spring menu over
Dansk Magisterforening

Minister i kovending: Nu skal mænd alligevel have øremærket barsel

Mogens Jensen (S)

© Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Del artikel:

Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) vil alligevel ikke søge dispensation fra det EU-direktiv, der øremærker to måneders barsel til fædre.

I weekenden kom det frem, at regeringen ikke ønskede at øremærke to måneders barsel til begge forældre.

Det var ellers blevet vedtaget som en del af et direktiv i EU-parlamentet med et overvældende flertal i foråret. Planen var derfor, at Danmark skulle søge dispensation fra direktivet.

Minister for fødevarer, fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, Mogens Jensen, kaldte øremærket barsel ”tvang” i Politiken og forklarede, at regeringen i stedet ville indføre en ordning, hvor begge forældre får ret til 16 ugers orlov efter moderens 14 ugers barselsorlov.

Men nu har han skiftet mening.

Ministeren har i et mailsvar til Magisterbladet den 28. august skrevet, at han ikke længere vil søge dispensation for EU-direktivet. Først skal ordningen diskuteres med arbejdsmarkedets parter.

”Jeg har lyttet til den kritik, der har været de seneste dage. Derfor har jeg taget initiativ til at drøfte mine overvejelser om en generel ligedeling af forældreorloven og sammenhængen til øremærket orlov med interessenterne. Regeringen ser gerne en mere ligelig fordeling af orloven mellem forældrene, og jeg ser derfor frem til at have en god drøftelse om mulighederne”, skriver Mogens Jensen.

Også på Twitter skrev Mogens Jensen onsdag aften, at der var tale om en misforståelse:

”I næste uge holder jeg møde om forældreorlov med parterne. For at udrydde alle misforståelser: regeringen vil overholde og implementere direktivet om forældreorlov. Men vi skal videre med generel ligedeling af orlov med størst mulig fleksibilitet for familien”, skriver han på sin Twitter-profil.

Professor Dorte Sindbjerg Martinsen fra Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet fortalte tidligere på ugen til Magisterbladet, at det formentlig også ville blive svært at få dispensation i EU.

”Normalt skal undtagelser – hvis det er det, man mener med dispensation – skrives direkte ind i direktivet. Og det er det ikke her, så vidt jeg kan læse mig til. Så hvorfor Danmark skulle få en dispensation, kan jeg ikke gennemskue”, sagde hun.

Den rigtige beslutning

Mogens Jensens nye beslutning glæder formand for Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen:

”Jeg er både glad og lettet over, at regeringen vil implementere EU-direktivet om øremærket orlov til partneren til den gravide. Alt andet ville altså også være mærkeligt. Mogens Jensen træffer nu den helt rigtige beslutning, som vil få en stor, positiv betydning for ligestillingen i Danmark”, siger Camilla Gregersen og fortsætter:

”Øremærket orlov er en afgørende nøgle til at fremme ligestilling både i arbejdslivet og i hjemmet, og det er helt afgørende for at opnå ligeløn og sidst i livet en ordentlig pension til både mænd og kvinder”.