Liv skal læse Indianske Sprog og Kulturer: ”Jeg er ligeglad med, at det er upopulært”
Liv Green er én af seks studerende på sit hold
23-årige Liv Green er en af de bare seks studerende som i denne uge er startet på Indianske Sprog og Kulturer på Københavns Universitet. Men at holdet er så småt, betyder ikke noget. Hun er nemlig kommet for at nørde.
På Københavns Universitets Humanistiske Fakultet på Amager summer området af liv og forventningsfulde studerende i disse dage.
Rusugen er nemlig i fuld gang, og på landets universiteter drikkes der øl og købes bøger, så de nye studerende kan vænne sig til deres splinternye tilværelse på en afslappende måde.
Blandt dem er 23-årige Liv Green, som Magisterbladet møder på fakultetets Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier onsdag eftermiddag.
”Jeg forsøger bare lige at danne mig et overblik over pensum”, siger Liv Green undskyldende, da journalisten spørger, hvorfor hun sidder inde på instituttet, når de fleste andre spiller rundbold i solen.
Og netop ivrigheden efter at komme i gang med at lære noget, er tydelig hos Liv Green, som nu er startet på Indianske Sprog og Kulturer.
”Jeg er for nyligt kommet hjem efter halvandet år i Mexico, og det var under mit ophold der, jeg indså, at det var det, jeg ville læse. Alle mine venner var mexicanere, og nogen af dem var indfødte og talte deres eget sprog, på den måde kom jeg tæt på kulturen og fandt den virkelig fascinerende”.
Her fortæller Liv om at gå på en lille uddannelse
Et tværfagligt områdestudium
Studiet i indianske sprog og kulturer inddrager mange forskellige tværfaglige discipliner såsom arkæologi, historie, sprogvidenskab, antropologi og kunsthistorie.
På Københavns Universitets hjemmeside hedder det, at uddannelsen ”sætter dig i stand til at undersøge alt fra landbrug og samfundsstrukturer, ruiner, skrift- og kalendersystemer, ikonografi og kilder skrevet på oprindelige sprog med fx hieroglyffer og mayaglyffer eller latinske bogstaver”.
Liv Green er netop interesseret i studiets mange forskellige faglige sider. Hun ved dog endnu ikke helt præcist, hvad hun vil bruge uddannelsen til.
”Jeg forestiller mig, at jeg kører videre på kandidaten, og hvis muligt en ph.d. Jeg ved, at jeg godt kunne tænke mig at arbejde i Mexico og måske lave noget overbygning på tværkulturelle studier, så jeg har flere potentialer herhjemme, men jeg er ikke bekymret for jobmulighederne”.
Det upopulære valg
I alt 88.754 personer havde i år søgt om at blive optaget på en videregående uddannelse, og 65.714 ansøgere fik tilbudt en plads.
Men på indianske sprog og kulturer var situationen en anden.
I år havde kun 19 ansøgt om en plads på studiet, og af dem er seks blevet optaget. Studiet er derfor den uddannelse med færrest ansøgere på Københavns Universitet.
Men det ærgrer ikke Liv Green. Tværtimod blev hun positiv overrasket, da hun hørte, at de blev seks på holdet.
”Faktisk skrev jeg ind til studievejledningen før studiestart, fordi jeg var bange for, at jeg var den eneste. Så jeg syntes bare, at det var fedt, at vi blev seks”.
Aldersspændet på holdet er fra 21 til 28 år, og i løbet af de første rusdage har de allerede haft en chance for at lære hinanden bedre at kende, siger Liv Green.
Faktisk skrev jeg ind til studievejledningen før studiestart, fordi jeg var bange for, at jeg var den eneste. Så jeg syntes bare, at det var fedt, at vi blev seks
En stor rusgruppe står i en cirkel og leger en faglig selskabsleg, tæt på hvor vi sidder. Liv kigger hurtigt over på gruppen og svarer så på spørgsmålet om, hvorvidt hun frygter en kedeligere universitetstid, nu hvor de er så få på hendes studie:
”Jeg tror, det kommer til at give mig en mere intensiv studieoplevelse. Jeg er nemlig sikker på, at dem, som bliver på holdet, er her på grund af det faglige. Det er helt vildt fedt at hygge med folk, men jeg er her, fordi jeg virkelig interesserer mig for det faglige”.
Siden Liv Green besluttede sig for, at hun ville læse Indianske Sprog og Kulturer, er hun utallige gange blevet spurgt om, hvorfor hun vil læse noget, der er så smalt, sprogligt og anerledes end europæisk kultur.
”Jeg skal tit forklare, først hvad det er, og derefter hvorfor jeg gider læse det. Men jeg er ligeglad med, at det er upopulært. Jeg synes, at det er mega spændende, og nu glæder jeg mig bare virkelig til at komme i gang”.
Vi siger farvel og pakker sammen. Liv Green fortæller, at hun lige har lidt ekstra tid til at gennemskue pensum.
Bagefter vil hun bevæge sig ud i ruseuforien og drikke øl med sine nye studiekammerater.