Eksperter råber op: Ledere skal uddannes i psykisk arbejdsmiljø
© Rawpixel/Unsplash
Der er brug for en ny lov med skarpe krav til psykisk arbejdsmiljø. Og så bør der oprettes en obligatorisk uddannelse i psykisk arbejdsmiljø for ledere. Sådan lyder nogle af de råd, et panel bestående af 15 eksperter nedsat af Akademikerne er kommet med til regeringen.
Der er akut behov for, at vi bliver bedre til at sikre et godt psykisk arbejdsmiljø i Danmark.
Sådan lyder det fra 15 af landets førende eksperter i stress og arbejdsmiljø. De har for Akademikerne udformet en rapport med forslag til forbedringer af det psykiske arbejdsmiljø i Danmark.
Nedskæringer i det offentlige, dårligere ansættelsesforhold og manglende adskillelse af arbejds- og privatliv er alt sammen med til at gøre, at der er problemer med det psykiske arbejdsmiljø i Danmark, lyder det i rapporten.
“Dårligt socialt og organisatorisk arbejdsmiljø har store konsekvenser og omkostninger for samfundet. Det er os alle, der betaler for det, når medarbejdere bliver sygemeldte på grund af dårligt arbejdsmiljø. Samtidig har det store sociale konsekvenser for dem, der bliver sygemeldte, deres familier og deres økonomi”, siger Yun Ladegaard, der er forsker ved Institut for Psykologi på KU og medlem af ekspertpanelet.
Hun har for nylig offentliggjort en Ph.d, som påviser netop effekterne af dårlig ledelse på arbejdsmiljøet.
I rapporten fra Akademikerne bliver det slået fast, at der er behov for, at landets ledere bliver bedre til at sikre et godt psykisk arbejdsmiljø.
Derfor skal der oprettes obligatoriske lederuddannelser i psykisk arbejdsmiljø, lyder det.
“Vi ved, at lederne er fuldstændig afgørende for medarbejdernes trivsel. Og der er store krav til lederopgaven i dag. Vi kan se konsekvenserne, når der er dårlig ledelse, og lederne ikke sikrere et sundt arbejdsmiljø. Så øger vi risikoen for, at folk bliver syge”, siger Yun Ladegaard.
Det er for dårligt, at lederuddannelse er frivillig
I forbindelse med OK18 er der faktisk blevet indført en lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø på statens område, skriver Altinget. Det får ros fra Yun Ladegaard. Men det kan være problematisk, at lederuddannelsen er frivillig, vurderer hun.
“Når vi overlader folks liv og hverdag i hænderne på mennesker, skal vi også stille krav til deres kompetencer. Hvis du er god til dit fag, så er du ikke nødvendigvis god til at lede og forstå de psykologiske og sociale konsekvenser af dine handlinger”, siger Yun Ladegaard.
Hun advarer om, at særligt ledere som i forvejen er pressede kan fravælge de frivillige kurser. Dermed vil efteruddannelsen ikke få den ønskede effekt.
“Vi skal tænke over, at de virksomheder, hvor arbejdsmiljøet er allermest presset, måske ikke lige har et lederkursus som deres førsteprioritet. Også selvom det er dem, som har mest brug for det. Men hvis du som leder allerede har travlt med at slukke brande, har du så tre dage, du lige hiver ud til det”, spørger hun og tilføjer:
“Vi kan godt risikere den effekt, at det overvejende er dem, der allerede interesserer sig for et godt arbejdsmiljø, som melder sig til”.
Brug for skarpe krav til virksomhederne
Ud over en obligatorisk lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø foreslår de 15 eksperter blandt andet, at landets arbejdsmiljøuddannelse for arbejdsmiljørepræsentanter skal forbedres. Her er der brug for krav til, at der bliver undervist specifikt i psykisk arbejdsmiljø, og at underviserne har kompetencer inden for psykisk arbejdsmiljø.
Samtidig ser ekspertpanelet gerne, at der bliver lavet en lov om psykisk arbejdsmiljø, så der kan stilles skarpere krav til landets virksomheder.
“Som det er i dag, har myndighederne ret ringe muligheder for rent faktisk at stille krav til virksomhederne, og derfor vil det være utroligt gavnligt med en stramning af loven”, siger Ole Gunni Busck, der er arbejdsmiljøforsker ved Aalborg Universitet, til avisen.dk.
Den vurdering bakker Yun Ladegaard op.
“I Sverige har de lavet en ny bekendtgørelse for området. Her oplever de, at virksomhederne interesserer sig mere for området. Vi ved, at regulering og bødestørrelser har betydning. I Danmark har vi sidestillet fysisk og psykisk arbejdsmiljø i lovgivningen, men virkeligheden er en hel anden”, siger hun.
Hun forklarer, at de i Sverige også har sat “en stor pulje penge” af til efteruddannelse på området, som kan øge virksomhedernes viden og handlekompetencer i forhold til det psykiske arbejdsmiljø.
Arbejdspladserne skal også have adgang til hjælp af professionelle, hvis de oplever problemer, de ikke selv kan løse.
“Det er afgørende, at de har adgang til professionel vejledning og hjælp. Ingen er gode til alting, så det er meget vigtigt, at de ikke bare er overladt til dem selv, og det skal staten hjælpe dem med”, siger hun.
Rapporten er blandt andet rettet mod Beskæftigelsesministeriet. Et ekspertpanel nedsat her lancerer klokken 12.30 i dag deres råd til, hvordan vi kan sikre et bedre arbejdsmiljø i Danmark.