Dansk Magisterforening

Danmark i front i EU: Vi bruger mange penge på kultur, fritid og religion

Af William Leerbeck Meyer
Del artikel:

Danmark er med forrest i feltet blandt EU’s lande, når det kommer til statens udgifter til kultur fritid og religion, viser en ny opgørelse fra Eurostat. Kultur er en væsentlig del af vores velfærdsstat, mener lektor.

Den danske stat bruger ifølge Eurostat 1,8 procent af BNP på kultur, fritid og religion. Det er det tredje-højeste forbrug i EU. Kun Ungarn og Estland overgår Danmark.

Kultur har da også været en vigtig del af den danske velfærdsmodel lige siden, at man oprettede Ministeriet for Kulturelle Anliggender i 1961, mener Louise Ejgod Hansen, lektor ved Aarhus Universitet.

”I Danmark og Norden ser man velfærd som mere end blot sundhed og skoler. Vi har også kulturel velfærd og en ambition om, at kunst og kultur skal være tilgængeligt for alle”, siger hun.

Vores nabolande Sverige og Tyskland ligger en del lavere i deres statslige forbrug end Danmark, men her er det også vigtigt at være opmærksom på, at tallene fra Eurostat muligvis er lidt misvisende, mener Louise Ejgod Hansen.

”I Tyskland er det især på delstatsniveau, at man uddeler midler, og i Sverige har regionerne fået det ansvar. Så her er det altså ikke i særlig høj grad staten, der uddeler penge til kultur”, forklarer hun.

Ungarn bruger væsentligt mere end Danmark. Hele 3,3 procent af deres BNP bruges på kultur, fritid og religion. Det kan skyldes, at man i østlandene havde tradition for at bruge mange penge på kultur, og i Ungarn har man bevaret mange af de gamle kulturhuse ifølge Louise Ejgod Hansen.

”I de senere år er hele kulturområdet  i Ungarn desuden blevet politiseret. Ansatte i kulturinstitutionerne er embedsmænd, og der foregår i den grad politiske fyringer og udpegninger på for eksempel Nationalteatret”, fortæller hun.

I de sydeuropæiske lande er kultur ligeledes politiseret. Man bruger dog ikke helt så mange penge som i Danmark. Her har man nemlig især en type af kultur, som man poster mange penge i.

”De sydeuropæiske lande bruger især penge på kulturarvsbevaring. Det betyder, at en større del af midlerne er bundet i et land som Italien end i andre europæiske lande”, forklarer hun.

I bunden blandt EU-landende ligger England og Irland med henholdsvis 0,6 og 0,5 procent af BNP. 

”Disse lande befinder sig mellem en europæisk og en amerikansk kulturpolitisk tradition, og det betyder, at kulturinstitutionerne i disse lande i højere grad må klare sig på markedsvilkår end i resten af Europa”, siger Louise Ejgod Hansen.