Dansk Magisterforening

Besparelser i DR: 375-400 mister deres arbejde

© Fred Romero

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

DR skal bl.a. gå fra seks til tre flow-tv-kanaler og fra otte til fem radiokanaler som led i en større spareplan, der er blevet nødvendig, fordi politikerne har besluttet at spare 20 procent af DRs budget.

375-400 stillinger.

Så mange stillinger lægger ledelsen i DR op til at nedlægge i forbindelse med sin netop offentliggjorte spareplan.

Planen er blevet nødvendig, fordi politikerne er blevet enige om at barbere 20 procent - eller 773 mio. kr. - af DR's budget over de kommende fire år som en del af medieforliget, og nu er der så indgået en ny public service-kontrakt, der udstikker rammerne fra DR's virke i de kommende år.

Besparelserne findes blandt andet ved at nedlægge tre af de nuværende seks flow-tv-kanaler. Helt konkret nedlægges både Ultra og DR3, som fra 2020 vil være rene digitale universer, mens DRK lægges sammen med DR2 under DR2-navnet. Samtidig går DR fra otte til fem radiokanaler, da både P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz nedlægges

"Baggrunden er både de nødvendige besparelser og at sikre, at DR kan sætte endnu mere tryk på den digitale omstilling. På indholdssiden vil vi satse endnu mere end hidtil på vores styrkepositioner. Det er alt i alt relativt drastiske forandringer, men jeg tror på, at det er de rette", udtaler Maria Rørbye Rønn, DR's generaldirektør, i en pressemeddelelse.

Sport, underholdning, livsstil og udenlandsk fiktion beskæres "markant"
Samtidig understreger ledelsen i DR, at det er nogle meget klare prioriteringer, den træffer. Den kører med egne ord ikke en grønthøster jævnt hen over hele DR, men forsøger i stedet at satse mere på nogle områder frem for andre.

Her ser især sport, underholdning, livsstil og udenlandsk fiktion ud til at blive ramt hårdt. I pressemeddelelsen kaldes det en "markant" beskæring af områderne. Til gengæld betyder det, at ledelsen kan friholde en række områder, herunder tv-drama og indhold til børn, fra besparelserne, ligesom der lægges op til at styke den regionale dækning.

"Samtidig skal vi være helt åbne om, at konsekvensen er, at der er noget, vi nedprioriterer. Vi skal være modige, ambitiøse og ikke mindst stå ved de valg, vi nu træffer. For samlet set kommer en mindre økonomi, skarpe indholdsmæssige prioriteringer og vores sats på det digitale til at betyde, at DR’s indhold både vil blive brugt mindre og af færre danskere", fortæller Maria Rørbye Rønn.

En del af planen går dog også ud på at slanke organisationen og spare på administrationen, oplyser DR's ledelse. Det betyder blandt andet, at der i forbindelse med sparerunden forsvinder 25 chefstillinger. Helt konkret betyder det eksempelvis, at DR går fra syv til fem direktørområder. Derfor stopper Tine Smedegaard Andersen som kulturdirektør, ligesom der er en dialog igang med direktør for DR Danmark, Anne-Marie Dohm, som det udtrykkes i pressmeddelelsen.

Marie Rørbye Rønn forklarer dog, at DR er i tæt dialog med de faglige organisationer som fx Dansk Magisterforening (DM), der organiserer et større antal medarbejdere i DR, for at sikre den bedst mulige proces.

Hun kalder det "den helt rette plan" for DR, men understreger samtidig, at det i sagens natur skaber utryghed blandt de ansatte.

"Vi skal sige farvel til rigtig mange dygtige medarbejdere. Vi har undervejs i processen haft en god og tæt dialog med de faglige organisationer, og vi er enige om at gøre en fælles indsats for, at ændringerne i organisationen gennemføres så ordentligt som muligt. Vi vil gøre, hvad vi kan, for at nedbringe antallet af afskedigelser, blandt andet gennem frivillige fratrædelser og omplaceringer", forklarer generaldirektøren.

"Det skal de ikke høre om på gangene eller i andre medier"
Camilla Gregersen, formand for DM, er dog ikke imponeret over den måde, som DR-ledelsen er kommet i gang med sparerunden i forhold til at skabe en god proces for alle.

DR's medarbejdere kunne nemlig mandag eftermiddag begynde at læse i andre medier om, hvor der skulle spares. Og dermed indirekte om deres job var i fare eller ej.

Og det er ikke godt nok arbejde fra ledelsens side, mener Camilla Gregersen.

"Inddragelse er et nøgleord, når der sker store omvæltninger, og derfor undrer jeg mig over, at DR’s ledelse ikke informerede og inddrog medarbejderne. Det er en meget vanskelig tid for alle, men det er jo chefernes ansvar at sikre, at medarbejderne bliver hørt og får de nødvendige informationer. Det skal de ikke høre om på gangene eller i andre medier", understreger hun.

Hun forklarer, at DM står klar til at hjælpe de medlemmer af foreningen, som på den ene eller anden måde er ramt af sparerunden.

"Dansk Magisterforening har et tæt samarbejde med DM’s tillidsrepræsentanter i DR. DM holder medlemsmøder på DR, og sekretariatet står klar med karriererådgivning, både hvis DR-ansatte går med tanker om, hvad livet bringer, og hvis man er en af de uheldige, der bliver fyret. Det er rigtig mange mennesker, der snart står uden arbejde, og det kræver selvfølgelig en ekstraordinær indsats, som vi er parate til at levere", fortæller Camilla Gregersen.