Dansk Magisterforening

Svindeldømt CBS-adjunkt deler vandene

© fabricetourre.com

Del artikel:

Der er behov for at diskutere kriterier for ansættelser på CBS efter den seneste sag om den svindeldømte Fabrice Tourre. Det siger Akademisk Råds næstformand. Forskerkolleger på andre universiteter er ikke i tvivl: Tourre er et scoop for CBS.

Efter Danske Bank-skandalen og ansættelsen af den svindeldømte tidligere børsmægler Fabrice Tourre i en adjunktstilling er der behov for at diskutere kriterier for ansættelser på CBS.

Det mener professor Bent Meier Sørensen, der også er næstformand i Akademisk Råd på universitetet.

”Givet de seneste sager bør vi gennemgå procedurerne for, hvordan vi udvælger kommende forskere på CBS. Det er vigtigt at sende et signal til alle ansættende enheder om, at der i nogle tilfælde kan være andre kriterier på spil end blot akademiske meritter, fx åbenhed og tillid”, siger Bent Meier Sørensen.

"Det forekommer en anelse tonedøvt"
Som beskrevet i Akademikerbladet.dk i går blev Fabrice Tourre – også kendt som fabulous Fab – ansat som adjunkt på CBS midt i august. Tourre har en fortid som børsmægler i Goldman Sachs, og blev i 2013 fundet skyldig i bedrageri med subprimelån for millioner, begået over for investorer under finanskrisen.

I 2012 forlod han Goldman Sachs og tog en phd. Siden har han arbejdet som post doc på et anerkendt amerikansk universitet. På CBS skal Fabrice Tourre undervise de studerende i finans og økonomi.

Professor Bent Meier Sørensen kender ikke sin nye kollega, udtaler sig ikke om enkeltsager og understreger, at der kan være rigtig mange relevante argumenter for at ansætte en mand med Fabrice Tourres profil.

”Men set fra mit personlige perspektiv forekommer det en anelse tonedøvt, at ledelsen på CBS den ene uge er ude og distancere sig meget klart til Danske Bank og i den næste uge synes at have mistet fokus på finanskrisens fejltrin, når der faktisk skal undervises i finans."

"I lyset af de sager bør vi starte en åben debat om, hvad CBS skal gå efter, når der skal ansættes nye forskere”, siger Bent Meier Sørensen.

Et scoop - ikke en skandale
I modsætning til Akademisk Råds næstformand på CBS er forskerkolleger på andre universiteter ikke i tvivl: Med ansættelsen af Fabrice Tourre har CBS gjort et scoop.

Professor i økonomi ved Københavns Universitet, Niels Johannesen fremhæver, at Fabrice Tourre har en phd grad fra et af verdens bedste universiteter, University of Chicago, og efterfølgende har arbejdet som postdoc på Northwestern, et andet velrenommeret amerikansk universitet.

”Omstændighederne omkring hans ansættelse ved Goldman Sachs og den efterfølgende retssag er lagt fuldstændigt åbent frem på Fabrice Tourres personlige hjemmeside. Og eventuelle fejl for 10 år siden gør ikke en person uegnet som forsker eller underviser”, argumenterer Niels Johannesen videre.

Niels Haldrup, der er professor i økonomi og institutleder på Aarhus Universitet,er heller ikke i tvivl om, at Fabrice Tourre kan levere topkvalitet på CBS, vurderet på adjunktens akademiske meritter og forskningspotentiale. 

Hvor vidt CBS har vurderet rigtigt i andre forhold i forbindelse med ansættelsen ønsker Niels Haldrup ikke at udtale sig om.

”Men i enhver ansættelsessag kan der naturligvis indgå forskellige overvejelser ud over ansøgernes akademiske og undervisningsmæssige kvalifikationer”, skriver Niels Haldrup i en mail til Akademikerbladet.dk.

En pointe hvis han råder bod på tidligere synder
Vincent F. Hendricks, der er professor i formel filosofi på Københavns Universitet, kender intet til Fabrice Tourres faglige eller personlige kompetencer. 

"Men har han fået jobbet som adjunkt på CBS på almindelig meritterende akademisk vis, så er den del på plads”, siger Hendricks.

Heller ikke filosofiprofessoren mener, at der nødvendigvis behøver at være noget angribeligt i, at en dømt finanssvindler skal undervise CBS-studerende i finans.

”Hvis han tilmed med jobbet påtænker at råde bod på tidligere synder og fortælle den næste generation hvad man ikke skal gøre i finans, når det kan være samfundsundergravende og på anden måde uvederhæftigt, så kan det jo være en pointe. Men igen, jeg kender ikke de nærmere omstændigheder endsige bevæggrunde ,” siger Vincent F. Hendricks.