Spring menu over
Dansk Magisterforening

Fem råd: Sådan får du det bedste ud af et kontorfællesskab

© Foto: Symbion / Kristian Brouer Seedorff

Af Ole Obitsø
Del artikel:

Er du gået freelance, men savner fællesskab, sparringspartnere og et sted at tage arbejdet med hen? Så kan du blive en del af et kontorfællesskab. Men hvad skal du overveje, hvis du vil have mest muligt ud af det?

I de kommende år vil efterspørgslen efter kontorfælles-skaber i Danmark stige.

Sådan lyder vurderingen fra arbejdslivsforsker Janne Gleerup. Og den er allerede stigende i resten af verden, lyder det i en rapport udarbejdet af Small Business Labs.

Den viser, at der kommer flere kontorfællesskaber, og at flere gør brug af dem. De anslår, at 2,3 millioner mennesker i 2018 gør brug af kontorfællesskaber.

Men hvorfor skulle du overhovedet blive en del af et kontorfællesskab? Og hvordan får du det bedste ud af det?

Det har vi fået Peter Munkholm Nielsen, der er ekspert i kontorfællesskaber hos et af Danmarks største kontorfællesskaber, Symbion, til at forklare. Symbion er ejet af blandt andet Københavns Universitet og CBS. Her er hans fem bedste råd.

#1
Overvej, om det overhovedet er det rette

“Du skal gøre op med dig selv, hvilken type du er. Hvordan fungerer du bedst? Hvis du ikke er klar på at være en del af et fællesskab og bare vil sidde i hjørnet, så er det måske ikke det rette for dig. Heller ikke hvis du arbejder bedst, hvor der er total ro, og du er alene”.

“Folk er her for at starte virksomheder. De er dybt seriøse og arbejder stenhårdt. Men der er også en social styrke i at være her. Du kan mødes over kaffemaskinen, og der er folk, du kan tale med fagligt, samarbejde med om projekter og drikke øl med. Hvis du leder efter det, så er kontorfællesskaber måske en god idé”.

#2
Undersøg økonomi og praktiske forhold

“Du skal undersøge priserne. Men ikke kun huslejen. Du skal se på, hvad der også er med i prisen. Er der kantine? Er der parkeringspladser, så dine kunder nemt kan komme til dig? Har du mulighed for at udvide med plads til flere ansatte? Er det nemt at komme ud af kontrakten efter kort tid? Det er alt sammen meget vigtigt at vide”.

“Du skal også undersøge, om stedet passer til dine krav. Det er da fedt, hvis der er en fed fredagsbar. Men hvis du har brug for laboratorier, er der så det? Er der et værksted, hvis du skal bygge noget? Det er lidt ligesom at købe en bolig”.

#3
Tag ud og se det

“Alle skriver noget med, at de er et stærkt community. Men du skal tage ud og se, om det rent faktisk passer. Der er meget forskellige kulturer i kontorfællesskaber. Du skal mærke, hvilken stemning der er, hvordan folk taler sammen. Og det skal passe til den virksomhed og den type person, du er. Det kan du ikke bare se på en hjemmeside”.

#4
Vær social og åben

“Du skal være åben og fortælle om din virksomhed. Spørg, hvad de andre laver. Tal med folk. Nogle kan blive bange for, at folk stjæler deres idé. Men det gør de ikke. Din idé er i sig selv værdiløs. Det værdifulde er, om du kan gøre den til virkelighed”.

#5
Hjælp de andre iværksættere

“De, der også gerne vil hjælpe andre, får mere ud af det. Der er enormt meget værdi i at have den indstilling. Det styrker fagligheden, og så får du også hjælp til dine egne projekter. Du kan også koble dig på de faglige events, der er, i stedet for bare at lukke dig om dig selv”.

Denne artikel stammer fra det seneste nummer af sektorbladet DM Privat, som udkommer fredag som indstik til Magisterbladet og senere udgives på dm.dk.