CBS ansætter dømt finanssvindler til at undervise i finans
© Bjarke MacCarthy/CBS
Børsmægler Fabrice Tourre, der som den eneste blev idømt en millionbøde for svindel under finanskrisen, skal undervise de studerende på CBS i finans og økonomi. Han er i stand til at bidrage med forskning på det absolutte topniveau, siger forskningsdekanen.
Den svindeldømte børsmægler Fabrice Tourre – også kendt som Fabulous Fab – skal undervise CBS-studerende i finans og økonomi.
Det er Radio 24/7, der i dag kan afsløre, at Tourre siden midt i august har været ansat i en adjunktstilling på CBS.
Fra 2001 til 2010 var børsmægleren ansat i Goldman Sachs. I 2013 blev han fundet skyldig i bedrageri, som han begik under finanskrisen. Ifølge Finans.dk blev Tourre dømt for at have bedraget investorer til at investere i de risikofyldte boliglån, de såkaldte subprime lån.
Men selv om CBS tager skarpt afstand fra enhver form for uetisk adfærd, ser forskningsdekan Søren Hvidkjær ingen problemer i, at Fabrice Tourre frem over skal undervise unge studerende på CBS indenfor samme felt, som han har svindlet.
"Han kan bidrage på absolut topniveau"
I en mail fra sit ferieophold skriver Søren Hvidkjær, at ansættelsen er sket på baggrund af især to overvejelser:
”For det første har FT (Fabrice Tourre.red) en enestående forskningsmæssig kompetence i feltet mellem makroøkonomi og finansiering….For det andet mener CBS ikke, at forkert adfærd bør betyde livslang udelukkelse fra forskning og undervisning.”
CBS´ forskningsdekan nævner videre, at CBS kendte alt til Fabrice Tourres fortid, da de ansatte ham og at sagen allerede har haft betydelige konsekvenser for FT, blandt andet med en bøde på over $850.000.
”Han forlod den finansielle sektor i 2012 for at blive ph.d.-studerende i økonomi ved University of Chicago. Han blev efterfølgende ansat ved Northwestern University. Begge universiteter er blandt verdens bedste inden for økonomi. FT har således vist, at han både ønsker og er i stand til at bidrage med forskning på det absolutte topniveau til gavn for studerende og samfundet”, skriver Søren Hvidkjær.
Endelig, fastslår dekanen, har ledelsen også tillid til "CBS-studerendes selvstændige og kritiske vurdering af deres undervisere og undervisning”, slutter Søren Hvidkjær.
Først tager man afstand til hvidvask...
Ansættelsen har vakt undren i politiske kredse, ikke mindst fordi CBS for nylig besluttede at lægge afstand til Danske Bank.
I radio 24/7 spekulerede enhedslistens Rosa Lund over, hvorfor et universitet ansætter en af mændene bag den største finanskrise i nyere tid til at undervise studerende, som skal arbejde i finanssektoren.
Og S´ uddannelsesordfører Mette Reismann undrer sig også.
"Jeg skal ikke blande mig i, hvem de ansætter. Men når det er sagt, er det et fuldstændigt mærkeligt signal at sende, fordi man for en uge siden tog afstand fra Danske Bank og hvidvask", sagde Mette Reismann, ifølge Ritzau.
Akademikerbladet.dk arbejder på at få en kommentar fra Akademisk Råd på CBS