Ældre magistre finder job lige så hurtigt som andre
© Foto: Lars Bech
60-65-årige magistre, der mister jobbet, finder nyt arbejde lige så hurtigt som gennemsnittet, viser nye tal fra Dansk Magisterforening. “Det er lettere end tidligere at være ældre på arbejdsmarkedet”, siger forskningschef.
Da den dengang 60-årige Niels Riise blev fyret efter 17 år på samme arbejdsplads, rykkede han hverdagen ind i hjemmets altmuligrum. Et gammelt spisebord blev hans kontorplads i selskab med fladskærmsfjernsyn, kondicykel og husets hamster, Præsidenten, der holder til på en gammel kommode.
“Jeg havde masser af selvtillid og tænkte, at det ville blive peanuts at finde noget andet. Jeg havde jo så meget erfaring, så mange kvalifikationer”, fortæller Niels Riise.
Men Niels Riise måtte dag efter dag ind i altmuligrummet for at søge job på ny. De første måneder vendte ikke en eneste arbejdsgiver tilbage på hans mange ansøgninger. Niels Riise blev nervøs. Var han blevet for gammel til at få job?
“Jeg kan da godt fange mig selv i at tænke om andre, der er over 60 år: Hold kæft, hvor er de gamle. Så jeg kan egentlig godt forstå det, hvis arbejdsgiverne instinktivt er skeptiske i forhold til at ansætte os”, siger han.
Niels Riise var ikke ene med sin bekymring. I Dansk Magisterforening oplever rådgiverne ofte, at ledige ældre magistre er nervøse for, om deres alder hindrer dem i at få et nyt job. Men bekymringen er generelt set ubegrundet, viser en ny analyse fra DM.
Det tager i gennemsnit otte måneder at finde nyt job for en 60-65-årig, der er blevet ledig – faktisk en anelse kortere end gennemsnittet for alle aldre på 8,1 måned. Det samme gælder de 50-55-årige. “Alder har begrænset betydning for længden af ledighedsforløb”, konkluderer DM i notatet. Analysen er baseret på data om de medlemmer, der i årene 2014-2017 fik job efter at have været arbejdsløs, i alt 1.129 sager.
Dog er de 55-60-årige den gruppe, der er længst tid om at få nyt job. Det tager dem i snit 10,2 måneder, hvorimod de 25-30-årige kun skal bruge 6,4 måneder. Sidstnævnte er dog en gruppe, der i høj grad består af studerende med studiejob og derfor er svær at sammenligne direkte med.
“De fleste ældre har ikke sværere ved at komme i beskæftigelse end andre, selv om det er en udbredt forestilling. Sådan var det engang, men det er i dag lettere end tidligere at være ældre på arbejdsmarkedet”, siger Lisbeth Pedersen, der er forskningschef i Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Generelt er beskæftigelsen blandt ældre steget markant de seneste år, forklarer hun.
“Forklaringen er nok, at tilbagetrækningsalderen er blev skubbet. Arbejdsgiverne har ikke længere en forventning om, at man går på pension som 62-årig. Det gør dem mere villige til at ansætte uden at skele til alder. Samtidig er de ældre i dag højere uddannede, og med højere uddannelse følger længere tid på arbejdsmarkedet”, siger Lisbeth Pedersen.
Karriererådgiver ser aldrig på alder
Også i Magistrenes A-kasse, MA, udtrykker ældre jobsøgende bekymringer for deres muligheder på arbejdsmarkedet.
“Jeg kan fra vores medlemmer genkende frygten for, at arbejdsgiverne finder dem for gamle. Men det er nok mere en forestilling hos folk selv end en del af virkeligheden. Seniorer klarer sig generelt lige så godt som alle andre aldersgrupper, hvis vi ser bort fra dimittenderne, der ofte er lidt længere tid om at få bid i det første job”, siger karriererådgiver Ginna Sørensen
“Som rådgiver ser jeg i virkeligheden aldrig nogensinde på de jobsøgendes alder. Det handler om, hvilke kompetencer de har med sig, hvor de vil hen, og hvor gode de er til at sætte deres kompetencer i spil på nye felter”, siger Ginna Sørensen, der selv var 58 år, da hun skiftede branche for at blive karriererådgiver.
For nu 61-årige Niels Riise endte jobsøgningen da også godt. Fra sit interimistiske hjemmekontor begyndte han at vinkle sine ansøgninger, så det stod klart, at han er en energisk mand, der gerne vil arbejde længe endnu.
“Slå på, at du har en yngre kone – og at du bliver ved med at arbejde, til hun går på pension. Det råd fik jeg fra en karrierevejleder, og det var jo fuldstændig rigtigt. Det var en enkel måde at vise, at jeg har tænkt mig at blive på arbejdsmarkedet en del år. At jeg stadig er frisk”, siger Niels Riise.
Efter fire måneders jobsøgning blev Niels Riise pludselig kaldt til en håndfuld jobsamtaler inden for to uger. Den ene vekslede han til et fast job som teamleder i Koncernservice i Københavns Kommune.
“Nøglen var at nå frem til jobsamtalerne, hvor de kunne møde mig som person og glemme min alder”, siger Niels Riise.
“Jeg kunne vise dem, hvor meget energi og gåpåmod jeg har. Det gjorde forskellen”.