Spring menu over
Dansk Magisterforening

Tidligere chef i Finansministeriet: Angreb på frokostpause var forventeligt

Del artikel:

Efter år med grønthøsterbesparelser, indkøbs- og IT-efektivisering er effektivisering af arbejdstid sidste udgiftsknap, Moderniseringsstyrelsen kan skrue på. Derfor tror fhv. chef i Finansministeriet ikke på, at arbejdsgiver kommer til at rykke på sig, når det gælder betalt frokostpause.

De faglige organisationer i staten vil have en bestemmelse om spisepauser ind i overenskomsterne, på lige fod med kommunerne. Men er man sat i verden til at holde de offentlige driftsudgifter i ave, så er de statsansattes 2 ½ timers frokostpause en af de få lunser, man efterhånden kan skære af.

”Det kan godt være, at der ikke er aktuelle planer på de statslige arbejdspladser om at opsige lokale aftaler om en betalt frokostpause. Men når der næste gang skal hentes besparelser, og man ikke kan hente mere på grønthøster-nedskæringer, teknologi og arbejdstidstilrettelæggelse, så er frokosten det oplagte sted at rette blikket hen”, siger Henrik Hjortdal. Han er redaktør af Ledelsesavisen på netmediet denoffentlige.dk og mangeårig chef i Finansministeriet.

Sådan tænker man i Moderniseringsstyrelsen
Henrik Hjortdal har selv siddet med de udgiftspolitiske briller på i en chefstol i Finansministeriet og skullet finde besparelser.

I alle årene har arbejdstidsregler på fx sygehuse, politi og undervisning været et irritationsmoment i ministeriet pga manglende fleksibilitet.

Striden om lærernes arbejdstid illustrerer, hvordan man tænker økonomi - og har gjort det - i Moderniseringsstyrelsen siden dannelsen i 2011.

”Da den nye folkeskolelov krævede flere undervisningstimer og dermed statspenge til kommunerne, undgik man merudgifterne ved at skrue ned for forberedelsestiden og vupti, havde man skaffet flere timer i klasseværelserne. Kvaliteten af  timerne talte man ikke så meget om” siger Henrik Hjortdal.

Det er logik, at man nu underkaster sagsbehandlingen i centraladministrationen den samme øvelse, mener kommentatoren.

”SKAT, Danmarks Radio og Socialministeriet havde helt givet opbakning fra højere sted, da de opsagde aftalen om kutymefridage for de ansatte. Et lignende forsøg på at inddrage frokostpausen er kun et spørgsmål om tid”, fastslår Henrik Hjortdal.