Spring menu over
Dansk Magisterforening

Tæt på strejke og lockout: Første positive signal i OK-forhandlinger

© FOA

Del artikel:

KL er begyndt at rykke sig, lyder det fra topforhandler.

En storkonflikt på det danske arbejdsmarked kan måske afværges.

For ifølge FOA’s formand Dennis Kristensen er modparten KL (Kommunernes Landsforening) begyndt at bevæge sig på spørgsmålet om lønnstigninger.

Udmeldingen er det første positive signal fra en topforhandler efter mere end to måneder med sammenbrud, konflikt- og lockoutvarsler og en mere og mere tilspidset situation i takt med, at deadline i Forligsinstitutionen nærmer sig.

”Der er nogle tegn i sol og måne på, at der er et opbrud, og hvis det fortsætter sådan her de næste 14 dage, så vil jeg absolut ikke udelukke, vi kan finde en fredelig løsning på det her”, lød det torsdag fra Dennis Kristensen i Børsen.

Udmeldingen kom samtidig med, at KL’s nyvalgte formand, Aarhus-borgmester Jakob Bundsgaard (S), helt usædvanligt opfordrede ikke bare lønmodtagerne, men også arbejdsgiverne og dermed sin egen chefforhandler Michael Ziegler, til at strække sig og gå 100 pct. efter at få landet en løsning både i forhold til løn, arbejdstid og den betalte frokostpause.

”Når det gælder lønnen, så er det min oplevelse, at afstanden mellem forhandlingsparterne, har været større, end den er i dag”, sagde Dennis Kristensen, der samtid bemærkede, at han under hensyn til sin tavshedspligt ikke kunne gå i detaljer.

”KL er begyndt at signalere bevægelse. Det er ikke sådan, at vi er ved at indgå forlig, men det signalerer bevægelse, som sender et positivt signal”.

Forudsigeligt sammenbrud

Allerede mandag morgen trådte FOA-bossen imidlertid frem med et nyt budskab, der drypper malurt i bægeret.

For hvis der skal handling bag ordene og hvis forligsmand Mette Christensen skal kunne udarbejde en mæglingsskitse, kræver det mere end bare ord, nemlig skriftligt materiale fremlagt under forhandlingerne.

Og her har KL ifølge Dennis Kristensen været alt for tilbageholdende med at fremlægge dokumenter, hvilket i sig selv har været med til at besværliggøre forløbet.

”Det er min oplevelse, at kommunerne har kompliceret det her yderligere. Der har været en overdreven forsigtighed i forhold til realitetssnak, før forhandlingerne brød sammen. De har været for utrænede i mine øjne. Derfor landede vi i et næsten forudsigeligt sammenbrud, fordi kommunerne sad og holdt på, hvad de ville spille ud med, fordi de gik efter at komme i Forligsinstitutionen”, siger Dennis Kristensen til Politiken.

Han forventer, at Mette Christensen efter den kommende uge vil afgøre, om hun vil udsætte konflikten i 14

”Hvad der rykker sig og ikke rykker sig i forhandlingerne de her dage bliver meget afgørende for, om forligsmanden vurderer, at hun vil udsætte, eller hun vil opgive«, siger Dennis Kristensen.

Michael Ziegler kan dog ikke genkende billedet af at KL’s forhandlere har været for utrænede.

”Dennis er jo Dennis, og det har jeg lært at sætte pris på. Men helt utrænet er jeg vel ikke. I forhold til de mange år, Dennis har på bagen, fremstår alle som mindre erfarne. Men jeg fristes til at sige, at han er tæt på pension, så måske er han blevet lidt overtræt”.