Dansk Magisterforening

Finansministeriet: Frokoststrid er hypotetisk

© Caroline Atwood on Unsplash

Del artikel:

De faglige organisationer skaber et hypotetisk problem, når de bringer frokostpausen ind i ok-forhandlingerne. Sådan skriver direktør i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet i et internt brev til lederne på undervisningsministeriets område. Men slagsmålet er helt reelt, fastslår arbejdsmarkedsforsker.

"Der er vedvarende historier om, at Finansministeriet vil tage den betalte spisepause. Det er ikke rigtigt.  Finansministeriet er ikke bekendt med, at der er nogen statslige arbejdspladser, der har taget initiativ til at afskaffe en lokal kutyme om betalt spisepause. Derfor er problemstillingen også noget hypotetisk."

Sådan falder ordene i et brev fra direktør Søren Hartmann Hede i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet til samtlige ledere og lederforeninger under undervisningsministeriet.

Brevet udstikker en kommunikationsstrategi for lederne og en række svarmuligheder, som den kan bruge,. når de skal besvare de spørgsmål, som den varslede strejke og lockout vil rejse.

Ingen konkrete planer
I brevet, der er dateret den 12. marts, får den betalte frokostpause et helt afsnit.

Frokosten har været et af de største stridspunkter under de verserende forhandlinger. Og i brevet fremgår det tydeligt, at finansministeriet mener, at den betalte frokostpause er en lokal kutyme, som derfor kan opsiges udenom overenskomstforhandlingerne:

"Finansministeriet og de faglige organisationer har en juridisk uenighed om spisepausens status. Uenigheden går på, om den betalte spisepause er opstået som en lokal kutyme, eller om det er en integreret del af overenskomsten. Den uenighed har i øvrigt eksisteret i årevis", står der i brevet.

"Normalt løser man sådanne juridiske uenigheder i det fagretlige system", hedder det videre i kommunikationsvejledningen til lederne og lederforeningerne.

Styrelsen fastslår endvidere, at ”den betalte frokostpause altså er noget, som langt størstedelen af de statsansatte allerede har, og som der ikke er planer om at tage fra dem”.

Tvisten består
Mikkel Mailand, der er forskningsleder på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet, mener, at ordlyden i brevet understreger arbejdsgivers behov for at berolige medarbejderne.

"Det er jo ikke, fordi der står noget i det brev, vi ikke har hørt før. Men det bliver understreget, at arbejdsgiver ikke har aktuelle planer om at tage noget fra de ansatte", siger Mikkel Mailand.

Det kan diskuteres, om det er korrekt, når arbejdsgiver kalder problemstillingen hypotetisk, påpeger arbejdsmarkedsforskeren.

"Tvisten om, hvorvidt frokostpausen er kutyme eller en overenskomstsikret ret, består jo indtil videre", siger Mikkel Mailand.

Et politikerløfte er langt fra nok
Kravet fra de faglige organisationer er, at de statslige arbejdsgivere repræsenteret af Moderniseringsstyrelsen og innovationsminister Sophie Løhde anerkender, at den betalte frokostpause er en overenskomstsikret ret og ikke blot en kutyme, der er opstået, og som derfor kan opsiges.

DM’s formand, Camilla Gregersen, kalder Sophie Løhdes tilbud om tryghed for et "politikerløfte", og det er langt fra nok.

"Vi har brug for en aftale mellem arbejdsmarkedets parter", har hun tidligere forklaret til Magisterbladet.