Dansk Magisterforening

Flere ledige magistre får job i private virksomheder

© rawpixel/Unsplash

Del artikel:

Stadig flere ledige magistre får job i private virksomheder frem for i det offentlige. På et år er andelen vokset med 13 pct., viser undersøgelse fra Magistrenes A-kasse.

Mens størstedelen af de akademiske job i dag findes i den offentlige sektor, er de fleste enige om, at væksten i akademikerjob fremover især skal ske i den private sektor.

Og en ny undersøgelse fra Magistrenes A-kasse (MA) viser, at fremtiden måske allerede banker på. Ifølge analysen, der afdækker magistres overgang fra ledighed til job, er der en ”tydelig bevægelse” fra den offentlige sektor hen mod det private arbejdsmarked.

I 2017 fandt 43 pct. af MA’s medlemmer ansættelse i en privat virksomhed, hvilket er en vækst på 13 pct. i forhold til 2016.

Mens den største andel af private ansættelser fandt sted i Region Hovedstaden, var væksten størst i Jylland. I Region Midtjylland steg andelen med 25 pct. og i Region Syddanmark med 30 pct.

Væksten i beskæftigelse i private virksomheder ses hos alle faggrupper – også humanisterne.

Ifølge Marianne Rossander, vicedirektør i MA, hænger udviklingen sammen med en generel vækst i beskæftigelsen, ligesom flere virksomheder har fået øjnene op for potentialet i at ansætte en akademiker.

”Samtidig ser vi, at humanisterne er blevet bedre til at søge bredt og kvalificere sig selv i forskellige typer job”, siger hun.

Undersøgelsen viser også at:

  • Halvdelen (51 pct.) får job ved at søge en opslået stilling. Hver tredje (29 pct.) får job via netværk.
  • 65 pct. af humanisterne blev ansat i tidsbegrænsede stillinger i det offentlige. I det private blev 47 pct. ansat i tidsbegrænsede stillinger.
  • 57 pct. har fået ”akademisk arbejde”, 22 pct. har fået ”en kombination af akademisk/ikke akademisk arbejde”, 4 pct. arbejde med ”ledelse”, 12 pct. arbejde på ”Mellem/kortuddannelsesniveau” og 5 pct. ”ufaglært arbejde”.
  • De mest udbredte jobfunktioner er undervisning/pædagogik, projektarbejde, forskning og forvaltning/administration.