Regeringen og DF indgår ny medieaftale
Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået en ny medieaftale. Licensen afskaffes gradvist, DR bliver barberet og Radio24syv flyttes vest for Storbælt.
Efter måneders forhandlinger har Regeringen og Dansk Folkeparti indgået en ny medieaftale for perioden 2019 til 2023.
"Den sikrer tidssvarende rammer og bedre balance mellem statslige og private medier, gamle og nye medier, landsdækkende og lokale medier samt ældres og unges medieforbrug", siger kulturminister Mette Bock (LA), der har stået i spidsen for forhandlingerne til Ritzau.
Her er et udpluk af hovedpunkterne i den nye aftale.
Danmarks Radio: "DR skal gå fra at være en bred medievirksomhed til en markant og samlende kulturinstitution med fokus på nyheder, oplysning, kultur og læring samt indhold til børn og unge. DR skal tage afsæt i det øgede digitale brug ved distributionen af DR’s indhold og reducere udbuddet af flow-tv kanaler fra seks til fire."
Licensen afskaffes gradvist: ”Fra 2019 bliver licensen gradvist reduceret, og fra 2022 skal danskerne ikke længere betale licens.”
Digitale nyhedsmedier: ”Digitale nyhedsmedier vil fremover blive momsfritaget på samme måde, som trykte nyhedsmedier er det i dag.”
Radio24syv flyttes: ”Hovedsædet skal placeres vest for Storebælt, hvor der etableres studiefaciliteter. Udgangspunktet er, at mindst halvdelen af de redaktionelle medarbejdere, inklusiv freelancemedarbejdere, samt alle administrative medarbejdere skal være ansat vest for Storebælt”.
Ny radio- og tv-kanal: Der oprettes en ny radiokanal med fokus på kultur - herunder klassisk musik - samt en ny tv-kanal med kultur og folkeoplysning.
Public service-puljen vokser: Public service-puljen gøres bredere og øges markant fra 35 millioner kroner årligt til 101 millioner kroner i 2023.
Regional og lokal nyhedsformidling: Det maksimale årlige støttetilskud til de trykte nyhedsmedier øges, så lokale og regionale medier tilgodeses i forhold til de landsdækkende nyhedsmedier.
Støtte til dansk film: Filmstøtten øges med 120 millioner kroner. Af dem anvendes årligt 35 millioner kroner til regionale filmfonde uden for hovedstaden.
Kilde: Kulturministeriet