Dansk Magisterforening

Udflytning af uddannelser: ”Det er længe siden, der har været medvind”

© UCC Carlsberg

Del artikel:

Læreruddannelsen på UCC Carlsberg får en uddannelsesstation i Helsingør som følge af regeringens nye planer om også at udflytte uddannelser. Umiddelbart positivt, hvis der er tale om ekstra midler, lyder første reaktion fra de ramte lærere.

10 byer får nu såkaldte uddannelsesstationer, hvor man kan tage dele af sin uddannelse. Sådan lød nyheden onsdag morgen fra innovationsminister Sophie Løhde (V) som optakt til, at regeringen onsdag fremlagde sin fase 2-planer for etablering og udflytning af omkring 4.000 statslige arbejdspladser i mindre danske byer

Helsingør bliver ny station for professionshøjskolen UCC Carlsbergs professionslæreruddannelse.

Tillidsrepræsentant og lærer på læreruddannelsen på UCC Carlsberg Gitte Funch blev noget overrasket, da hun onsdag morgen hørte i radioen, at læreruddannelsen får en uddannelsesstation i Helsingør. Onsdag eftermiddag skal hun mødes med kollegerne og drøfte nyheden.

"Er der tale om ekstra midler og en udvidelse af uddannelsen aktiviteter, så kan jeg ikke forestille mig andet, end at dette vil blive taget godt i mod af kollegerne. Men det er længe siden, der har været medvind på professionsuddannelserne , så der vil nok være en vis skepsis overfor, hvad dette projekt nu handler om", siger Gitte Funch.

Hun forklarer, at det egentlig havde været mere oplagt at flytte aktiviteter fra uddannelsen til Hillerød, hvor UCC allerede i dag har et campus for pædagog- og fysioterapiuddannelsen.

"Vi har allerede mange aktiviteter i Hillerød og også gjort os tanker om, at flytte til Hillerød. Derfor er det overraskende, at valget faldt på Helsingør", siger Gitte Funch. 

Der er brug for lærere i Nordsjælland
Der er stor brug for lærere i Nordsjælland, så derfor giver det god mening at etablere en uddannelsesstation der. Det kan give et skub i den rigtige retning, mener uddannelseschef på UCC Carlsberg, Lis Madsen.

"Vi har tidligere kigget på, om det kunne give mening at lave noget i Hillerød med bl.a. et undervisningsfag, så der bliver brug for en håndfuld lærere. Nu håber vi så også, at der er et stort nok studenteroptag til at oprette en uddannelse der", siger Lis Madsen.

Hun forklarer, at et hold på læreruddannelsen har tre moduler per semester, og nu skal der laves et Helsingørteam, som har lyst til at være med til at bygge dette op.

"Vi har i en årrække haft en mindre afdeling på Bornholm,  så vi har erfaring med  at bygge mindre afdelinger op", siger Lis Madsen.

Kan risikere at koste tid, energi og penge
Professionshøjskolerne har nu gennem flere år været hårdt presset på økonomien, og det er også gået ud over uddannelseskvaliteten, forklarer Anette Jørgensen, som er cand.mag. og lektor på læreruddannelsen UCC Carlsberg.

"Så denne udflytning kan risikere - i hvert fald på den korte bane - at koste både tid, energi og penge i en opstartsfase. Og det er i sig selv bekymrende, når der i dag er mangel på ressourcer", siger Anette Jørgensen.

Hun påpeger, at UCC Carlsberg netop er i fuld gang med en stor fusion med Metropol.

"Det er jo lidt specielt, at man politisk har brugt så mange ressourcer og kræfter på at centralisere uddannelserne i storbyerne, og nu vil man så også decentralisere", siger Anette Jørgensen.

Hun finder, at det er hårdt og udfordrende, at lærerne nu skal til at arbejde i to bevægelser på samme tid.

"Vi skal nu både være større og større og samtidig til at arbejde i satellitsystemer. Spørgsmålet er desuden, om der er nok studerende til, at man kan lave et godt studie- og fagligt miljø i Helsingør. Det kan få stor betydning for arbejdsmiljøet og den kollegiale sparring mellem lærerne", siger Anette Jørgensen.

Uddannelse klar i 2019
Uddannelseschef på læreruddannelsen Lis Madsen forklarer, at man kan ikke nå at få et udbud op at stå inden denne sommer. Men august 2019 skulle læreruddannelsen i Helsingør kunne være klar. Nu handler det om at et godt sted i kommunen, hvor det giver god mening at lave denne uddannelse.

"Vi skal nu have etableret et tæt samarbejde med Helsingør Kommune, hvor vi jo ikke har lavet grunduddannelse før. Men vi har en ideer om, hvad der skal til, og vi vil gerne lave denne station til et spændende laboratorium for uddannelsen og til noget andet, end vi laver i København", siger Lis Madsen.