Spring menu over
Dansk Magisterforening

Kritik af digital platform: Forsker, luk din konto!

© Stefan Steinbeier

Del artikel:

En af verdens største platforme for deling af forskning, Academia.edu, italesætter sig selv som en vigtig aktør i udbredelsen af fri og åben forskning. Men virksomheden bag forsøger i virkeligheden blot at tjene lette penge på forskernes arbejde, lyder ny kritik.

”Vi er en del af den ambitiøse bevægelse kaldet ’åben videnskab’. Open access fjerner betalingerne. Åben videnskab er at genoverveje videnskabelig undersøgelse fra det allerførste skridt og dybest set slippe af med tidsskrifterne. Denne bevægelse tager virkelig fart nu, og vi har hjulpet med at drive den udvikling”

Sådan siger direktøren for Academia.edu i en annonce med titlen ’Academia.edu nytænker forskning’. Platformen giver forskere gratis mulighed for at uploade, dele og diskutere deres forskningsresultater. 

Men det er på ingen måde retvisende. Tværtimod forsøger den privatejede virksomhed bag sitet i stigende grad at udnytte forskernes arbejde, lyder ny kritik i blandt andet Forbes Magazine.

”I takt med at private platforme som Academia.edu forsøger at tjene stadigt flere penge på videnskabelige udgivelser, må forskere, videnskabsfolk og akademikere over hele kloden nu overveje alternativer til proprietære virksomheder, der har til formål at drage fordel af vores arbejde, og som tilbyder minimal gennemsigtighed om, hvordan vores arbejde vil blive brugt i fremtiden”, skriver den amerikanske historiker Sarah Ford og konkluderer så:

”Med andre ord: Det er tid til at slette din Academia.edu-konto”.

Klasseopdeling af den akademiske verden
Anledningen til kritikken, der de seneste år er begyndt at dukke op med jævne mellemrum rundt om på nettet, er en ny funktion, der giver brugerne mulighed for at betale sig til udvidede dataanalyser om, hvem der læser deres artikler, herunder stillingen på læserne. 

Du kan også få notifikationer, hvis en særligt højt rangeret forsker kigger forbi din profil (de øverste 4 procent som vurderet efter en ukendt algoritme). Søgemulighederne bliver begrænset desuden for alle andre end premium-medlemmer, der skal betale 8,25 dollar om måneden. 

”Den nye funktion er akademisk klassepolitik til et nyt niveau - og det fremmer kun den videre klasseopdeling i den akademiske verden”, skriver Sarah Bond. 

Den kritik afviser direktøren for Academia.edu, Richard Price, over for Magisterbladet.

"Vi arbejder helt sikkert for at støtte åben videnskab og open access. Academias mission er at gøre ethvert akademisk papir tilgængeligt på internettet gratis", skriver han som svar på kritikken.

"Vi kræver ikke penge for åbne adgangsfunktioner såsom at dele forskning, finde artikler eller downloade artikler. Vores Premium-funktioner - som f.eks. sporing af, hvem der har citeret dig, at se hvem der har læst dine artikler eller brug af avancerede søgefiltre - giver dig mulighed for at måle din indflydelse, fremme din karriere eller få ekstra muligheder og bekvemmelighed. Vores Premium-funktioner er populære (akademikere fra over 7.000 institutioner betaler for adgang) og finansierer vores mission", skriver Richard Price.

Academia.edu er tidligere blevet kritiseret for i 2016 at have spurgt en række brugere, om de ville betale et særskilt gebyr for at få deres artikel bedømt og anbefalet af sitets redaktører. Direktør Richard Price indvender, at det blot var en markedsundersøgelse af en idé, som ikke blev til noget.

"Idéen, vi foreslog, var dybt upopulær, og vi gik ikke videre med den. I en given uge kan vi teste dusinvis af ideer for at se, hvilke brugerne kan lide, og hvilke de ikke kan", skriver han.

Mange danske brugere
Academia.edu blev lanceret i 2008 og har i dag godt 47 millioner brugere. En umiddelbar søgning på sitet viser, at over 24.000 brugere er tilknyttet et af Danmarks otte universiteter.