Politikere blander sig i OK-forhandlingerne
© Steen Brogaard
Forhandlinger om en overenskomst er ifølge den danske model en aftale, der skal landes mellem arbejdsmarkedets parter. Men en række politikere blander sig i debatten og forsøger at påvirke opinionen på de sociale medier.
Når der skal indgås ny overenskomst, som nu på det offentlige område, så er det på baggrund af forhandlinger mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Men de danske politikere blander sig nu gerne og forsøger dermed at påvirke danske befolknings holdning til sagen.
Også de politikere, som udover innovationsminister Sophie Løhde (V) i spidsen for Moderniseringsstyrelsen, ikke er direkte impliceret i forhandlingerne.
Det oplever man i hvert fald i fuldt flor på bl.a. de sociale medier, hvor en række politikere giver udtryk for deres holdninger til både OK18-forhandlingsforløbet og den aftale, der skal indgås mellem arbejdsmarkedets parter.
Lørdag skrev den konservative politiker Rasmus Jarlov således på Facebook, at de fleste burde takke innovationsminister Sophie Løhde (V) i stedet for at kritisere ministeren. Rasmus Jarlov ser tydeligvis gerne, at en OK-aftale ikke ender med generelle lønstigninger til de offentlige ansatte.
"Jeg ser mange opslag, hvor Sophie Løhde kritiseres for ikke at gå med til store lønstigninger til de offentligt ansatte. De fleste burde takke hende. Som skatteyder har man en stor interesse i, at hun på vegne af staten holder igen med pengene. Ingen bliver rigere af et generelt lønløft”, skrev Rasmus Jarlov.
En rituel teaterorden
Rasmus Jarlov skriver, at regeringen ville svigte sit ansvar, hvis ikke den kæmpede kraftigt imod et generelt lønløft til hele den offentlige sektor.
"Det ved fagforeningerne også godt, og derfor er en stor del af debatten lige nu rituel teatertorden. De ved udmærket godt, at regeringen ikke kan give dem det, som de foregiver at kræve, men i sidste ende kommer til at opgive".
Jens Rohde, der sidder i Europa Parlamentet for De Radikale, er af den modsatte holdning. På Twitter opfordrede han fredag arbejdstagerne til at stå fast på sin sag – samme dag, hvor forhandlingerne brød sammen.
"Min opfordring til de offentligt ansatte, endnu en gang: stå fast!”, skrev Jens Rohde.
Højere løn kan kun tages fra kernevelfærden
Uddannelses- og forskningsordfører for Liberal Alliance Henrik Dahl blander sig også gerne. Lørdag skrev han på Twitter, at højere løn til de offentlige ansatte kan kun tages fra kernevelfærden. Og i forlængelsen af det:
"De fleste skattelettelser skaber økonomisk vækst. Det gør lønforhøjelser til offentligt ansatte ikke - og de forbedrer heller ikke den offentlige service".
I én lang diskussionstråd på Twitter svarede Enhedslistens finans- og erhvervsordfører Pelle Dragsted, at:
"Ja for det et jo helt umuligt at forestille sig, at man kunne tilbagerulle de skatterabatter på mere end 60 mia som primært overklassen er blevet begunstiget med de sidste årtier. Eller at der kunne sløjfes et par kampfly".
Pelle Dragsted opfordrer desuden Rasmus Jarlov og regeringen til at udvise mere nøjsomhed:
"Hvis bare I var lige så nøjsomme, når det gjaldt løn og bonusser til chef-laget, bankpakker og landbrugsstøtte", skriver Pelle Dragsted på Twitter.
Vi erkender vores fejl
Også SF’s politiske ordfører Karsten Hønge har luftet sin holdning til OK18-forhandlingerne. Det skete med sigtet rettet mod arbejdsgiverne overfor Altinget, da forhandlingerne brød sammen fredag den 23. februar.
"Der skal to parter til at nå en aftale, men jeg vil sige, at arbejdsgiverne har opført sig helt unødigt aggressivt ved at ville tage pauserne fra de offentligt ansatte. Det er også unødigt aggressivt ikke at ville give lærerne en arbejdstidsaftale. De er den eneste faggruppe, der ikke har en aftale om arbejdstiden," siger Karsten Hønge, der er politisk ordfører for SF, til Altinget.
Karsten Hønge og SF sad i regering i 2013 og var sammen med Socialdemokratiet De Radikale med til at gribe ind i lærerkonflikten i 2013.
"Vi erkender vores fejl, men det er også vigtigt at være villig til at rydde op efter den", siger SF''s politiske ordfører.