Spring menu over
Dansk Magisterforening

OK18: Ingen aftale, men forhandlingerne fortsætter

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Tirsdag middag fortsatte forhandlingerne på det statslige område om en ny overenskomst, og sent tirsdag skiltes parterne. Onsdag formiddag mødtes CFU's forhandlingsudvalg forud for endnu en runde forhandlinger med Sophie Løhde og Moderniseringsstyrelsen.

"Enten lander vi en aftale nu, eller også så lander vi den ikke. Det finder vi ud af inden for det her forhandlingsforløb. Jeg tror ikke, at man sætter det på pause en gang til".

Sådan lød det tirsdag middag, da Anders Bondo Christensen var på vej ind til en ny runde forhandlinger med innovationsminister Sophie Løhde, der er chefforhandler på statens vegne i de igangværende overenskomstforhandlinger på det statslige område.

Men da tirsdag blev til onsdag var der stadig ikke en aftale mellem parterne - og selv om der ikke er nogen, der taler om sammenbrud, så er parterne grundlæggende uenige om den økonomiske ramme - altså hvor stor en lønstigning de statsansatte skal have i løbet af den kommende overenskomstperiode:
  • De statsansatte vil have en lønstigning på niveau med det private arbejdsmarkeds lønudvikling - omkring 7 procent.
  • Sophie Løhde på sin side tilbyder mellem 6,4 og 6,8 procent i lønstigning.
  • Men Sophie Løhde mener samtidig, at de offentligt ansatte 'skylder' op mod seks milliarder kroner, som de, ifølge regeringen, har fået mere i lønstigning siden 2008.
  • Dermed lægger regeringen reelt op til at tilbageholde 1,6 procent af de tilbudte lønstigninger, så de offentligt ansatte kan betale af på den gæld, som regeringen mener, at de har til statskassen.
  • På lønmodtagersiden har de faglige organisationer længe anholdt regeringens regnestykke, og så sent som tirsdag skrev Dennis Kristensen, FOAs formand, på sin offentlige Facebook-profil, at forhandlingerne også hæmmes af "arbejdsgivernes forkerte påstand om, at de offentligt ansatte i de senere år har fået en højere lønstigning end de privatansatte".
Bondo: Risikoen for storkonflikt er større, end den har været tidligere
På TV2 News bekræftede Anders Bondo Christensen onsdag morgen, at det netop er den såkaldte økonomiske ramme for forhandlingerne, der skiller parterne i forhandlingerne.

Han pegede på, at den danske økonomi er ude af krisen, og at det ifølge ham kun er rimeligt, at de offentligt ansatte får del i opsvinget i form af en lønstigning, der matcher lønstigningen på det private arbejdsmarked.

Men med præcis en uge tilbage at forhandle i, rykker risikoen for en storkonflikt, hvor op mod 100.000 offentligt ansatte på tværs af den offentlige sektor vil gå i strejke, bekræftede lærernes formand onsdag morgen på TV2 News.

"Risikoen er der, og den er større, end den har været tidligere", sagde han.

Københavnske fagforeninger indkalder til OK-demonstration
Den træge udvikling i overenskomstforhandlingerne får nu en række københavnske fagforeninger til at indkalde til demonstration torsdag.

Under sloganet ’Tålmodigheden er slut – resultater nu’ vil fagforeningerne - der blandt andet tæller lokale afdelinger af FOA, BUPL, HK/Kommunal samt Københavns Lærerforening og Forbundet Arkitekter og Designere - mødes og demonstrere foran KL (Kommunernes Landsforenings) hovedkvarter i København. Det skriver avisen.dk.

Jan Hoby, der er næstformand for Landsforeningen af Socialpædagoger, forklarer, ligesom Anders Bondo Christensen, at fagbevægelsen indgik såkaldte ’kriseoverenskomster’ i 2011, 2013 og 2015, og derfor mener initiativtagerne til demonstrationen, at kravene om "styrket realløn, ligeløn, betalt frokostpause og en sikring af lærernes arbejdstid skal opfyldes".

Demonstrationen er samtidig ment som en offentlig støtte til dem, der sidder og forhandler på fagbevægelsens vegne i disse dage. De københavnske forbund er nemlig klar til en eventuel konflikt, forklarer Jan Hoby til avisen.dk.

"Vi er ikke bange for en storkonflikt. Befolkningen er med de offentligt ansatte", siger han.

DM: Ingen ønsker konflikt, men vi er klar til at kæmpe
Dansk Magisterforening, der repræsenterer offentligt ansatte i kommuner, regioner og på det statslige område, fortæller i en pressemeddelelse, at de fortsatte forhandlinger på det statslige område giver håb for, at der kan komme resultater.

Men der meget lang vej hjem, siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, og forklarer, at en storkonflikt kan ende med at være den eneste udvej.

"Der er ingen, der ønsker at ende i konflikt. Men vi er på den anden side også klar til at kæmpe for de helt basale rettigheder, som er på spil i forhandlingerne. Hvis det kommer til en konflikt, vil samtlige offentligt ansatte formentlig blive berørt. Det har vi et beredskab klar til at håndtere, så alle berørte medlemmer kan komme godt igennem det", forklarer hun.

Onsdag formiddag kl. 10 mødtes CFU's forhandlingsudvalg forud for, at forhandlingerne med innovationsminister Sophie Løhde igen skal genoptages. Det vides i skrivende stund ikke, hvornår forhandlingerne genoptages.