Dansk Magisterforening

Sprogforsker: Engelsk har en massiv påvirkning på det danske sprog

© Markus Winkler/Unsplash

Af William Leerbeck Meyer
Del artikel:

Engelsk påvirker måden, vi taler på i Danmark – måske mere end i noget andet land i verden ifølge sprogforsker. Vi er nødt til at tage vare på sproget, mener han.

”De fleste danskere er glade for at bruge dansk, men indimellem møder man det synspunkt, at engelsk står for udvikling, mens det danske sprog er en blindgyde”.

Sådan siger sprogforsker og næstformand i Modersmåls-Selskabet, Adam Hyllested, torsdag til Berlingske. Han forklarer, at Danmark måske er et af de lande i verden, som lader sig præge allermest af engelsk.

”Selv lande som Holland og Sverige, hvor kendskabet til engelsk omtrent er det samme som i Danmark, påvirkes ikke i nær så høj grad. Svenskerne opfatter den overdrevne brug af engelske ord og sætninger som et pudsigt træk hos danskerne. De gør grin med det, når de portrætterer danskere i svensk satire”, siger han til Berlingske.

Det er ikke kun svenskerne, der gør grin med dansk. Nordmænd gør også som i videoen her:

Selvom det danske sprog altså kan få vores nordiske naboer i et godt humør, råber Adam Hyllested vagt i gevær.

”Globalisering har mange positive sider, men overalt i verden er der tendens til, at den udvisker lokal kulturel egenart. Jeg tror på, at det gode liv blandt meget andet omfatter en forankring i en afgrænset identitet, man har til fælles med andre i sit samfund. For danskere er sproget noget af det vigtigste, der både i praksis og i selvopfattelsen binder os sammen. Derfor skal man tage vare på sproget”, siger han til Berlingske.

Han efterlyser blandt andet, at man gør dansk til officielt sprog.

”I de senere år har skiftende regeringer lanceret ret sammenhængende sprogpolitiske initiativer. Men dansk er stadig kun officielt sprog i EU, ikke i Danmark. Bare det at indføre dansk som officielt sprog i landet ville have en vigtig symbolsk virkning. Ordet symbolpolitik bruges ofte nedladende, men symboler er bestemt ikke ligegyldige. De er med til at danne vores virkelighedsopfattelse, ofte i højere grad end nøgne fakta er det”, fortæller han til avisen.