Regeringen vil føre 40 millioner kroner tilbage til kunstuddannelserne
© Bjarke Ørsted
Kulturminister Mette Bock har annonceret, at der skal føres 400 millioner kroner tilbage til hele kulturområdet. En del af puljen skal gå til at styrke undervisningen på landets kunstuddannelser. Få overblikket over, hvordan pengene fordeles, her.
Regeringen forsøger nu at give en udstrakt hånd til landets kulturinstitutioner.
I alt skal 400 millioner kroner føres tilbage til kulturområdet fra 2019 og frem til 2022. Det annoncerede kulturminister Mette Bock i går i et udspil fra regeringen.
Det sker efter kritik fra flere kulturinstitutioner, som siden 2016 har måttet spare to procent årligt af deres budget på grund af omprioriteringsbidraget.
En af kritikerne har været Bertel Krarup fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han har på akademikerbladet.dk advaret om, at besparelserne vil gå ud over kvaliteten af den klassiske musik i Danmark.
“Vi har et meget stort mål af soloundervisning. Det bliver meget sårbart, når nedskæringer folder sig ud”, har han sagt.
En del af de 400 millioner kroner vil også gå tilbage til Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.
I alt er der sat 40 millioner kroner af frem til 2022 til at styrke undervisningen på landets kunstneriske uddannelser. Herunder hører også Det Jyske Musikkonservatorium, Rytmisk Musikkonservatorium, Kunstakademiets Billedkunstskoler, Den Danske Filmskole og Den Danske Scenekunstskole.
Det vil dog først i forbindelse med vedtagelsen af en ny finanslov i 2019 blive fastlagt, hvordan de 40 millioner kroner skal fordeles mellem kunstuddannelserne.
I samme periode vil omprioriteringsbidraget dog fortsætte. Det betyder, at kunstuddannelserne i samme periode skal spare cirka 80 millioner kroner. Det giver en nettobesparelse på 40 millioner kroner på området.
Til Magisterbladet har både Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Socialdemokratiet efterspurgt, at man droppede omprioriteringsbidraget. Men det er der ikke planer om i udspillet fra regeringen.
Resten af de 400 millioner kroner, der skal føres tilbage til kulturområdet, fordeler sig således i regeringens udspil:
- 30 millioner kroner skal gå til en reform af museumsområdet
- 33 millioner kroner skal gå til en udviklingspulje for dansk scenekunst
- 52 millioner kroner skal afsættes til, at Det Kgl. Teater kan få et bredere publikum
- 33 millioner kroner skal afsættes til, at de statslige museer kan få et bredere publikum
- 4,5 millioner kroner skal gå til, at Rigsarkivet kan styrke sin formidlingsindsats
- 72,9 millioner kroner skal gå til, at folkeskoleelever får større mulighed for at opleve Danmarks kultur, historie og natur på ture rundt i landet
- 20 millioner kroner skal bruges på at styrke kunst og kultur kan spille en større rolle i udsatte boligområder
- 63 millioner kroner skal gå til, at bibliotekerne bedre kan stille viden til rådighed for forskning, og at handicappede får bedre adgang til landets kulturtilbud
- Derudover afsættes der millionbeløb til Dansk Sprognævn, folkehøjskolerne og oprettelsen af Danmarks Flygtninge Museum under Vardemuseerne