Dansk Magisterforening

DF og S vil skrotte omprioriterings-bidraget på kulturområdet

© Vibeke Volder/Ritzau Scanpix

Af Ole Obitsø
Del artikel:

S, DF og Enhedslisten er enige om, at omprioriteringsbidraget er dårligt for dansk kulturliv efter kritik fra rektor på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Men de er uenige om, hvorvidt der overhovedet skal spares på kulturområdet.

Omprioriteringsbidraget skal væk på kulturområdet.

Det er Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Enhedslisten - de tre største partier i Folketinget udenfor regeringen - enige om.

De er dog ikke enige om, hvad der skal træde i stedet for omprioriteringsbidraget, der pålægger kulturinstitutionerne årligt at skære to procent i deres budgetter.

I Dansk Folkeparti vil de stadig gerne spare på kulturområdet.

“Vi har i DF foreslået, at vi dropper grønthøsteren og i stedet prioriterer besparelser på hele Kulturministeriets område, der svarer til to procent. Og så vælger vi de steder, hvor der skal spares mere”, siger kulturordfører Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti og tilføjer:

“Hvis alle skal spare, så skal kulturområdet selvfølgelig også. Men man kan godt gøre det mere klogt. Og grønthøsteren er ikke klog”, siger han.

Kulturordfører Mogens Jensen fra S er enig i, at grønthøsteren ikke er klog.

Men han ser det som en dårlig idé fortsat at skære på kulturområdet.

“Der er ingen tvivl om, at du også er nødt til på sigt at lade kulturinstitutionerne få deres andel af den fremtidige vækst i bevillingerne til den offentlige sektor”, siger han.

Hvis regeringen sagde, at de ville droppe omprioriteringsbidraget på kulturområdet, ville S så synes, det var en god idé?

“Det ville vi helt klart se positivt på”, siger Mogens Jensen.

S: Ingen tvivl om, at det fører til fald i kvalitet
Mest kritisk over for omprioriteringsbidraget og besparelserne på kulturområdet er Søren Søndergaard fra Enhedslisten.

“Omprioriteringsbidraget er en udsultning af dansk kulturliv”, siger han.

“Du kan ikke skære to procent om og om igen uden konsekvenser. Det gælder både på musikområdet, på museumsområdet og alt andet i kulturlivet. Det er et direkte og åbent angreb på dansk kulturliv nu og i fremtiden”, siger han.

Søren Søndergaard ønsker sig ikke kun, at man helt dropper omprioriteringsbidraget. Han mener også, at man helt skal skrotte besparelserne på kulturområdet generelt. I 2016 blev det vedtaget, at man skulle skære 600 millioner kroner på hele kulturområdet.

“Jeg støtter ikke, at der skal skæres”, siger han.

Udmeldingen fra de tre partier kommer, efter rektor på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (DKDM), Bertel Krarup, har råbt vagt i gevær til Magisterbladet.

Han advarer om, at omprioriteringsbidragets årlige besparelser på to procent på kulturområdet vil ramme den klassiske musik særligt hårdt i Danmark, så man ikke længere kan følge med internationalt.

Der er de seneste år blevet skåret en tredjedel af undervisningstiden på DKDM, og fremtidige besparelser kan kun findes på yderligere nedskæringer på undervisning, vurderer han.

Det er en bekymring, Mogens Jensen fra Socialdemokratiet godt kan forstå.

“Der er ingen tvivl om, at det på sigt vil medføre, at kvalitetsniveauet vil falde på en lang række kulturinstitutioner, og at det betyder, at man ikke har mulighed for at gennemføre de nødvendige udviklingsaktiviteter, så man kan følge med internationalt eksempelvis på det klassiske område”, siger Mogens Jensen.

Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti anerkender også rektors bekymring.

“Omprioriteringsbidraget slår særligt hårdt for DKDM, fordi det bor til huse i en fredet bygning, som de skal betale for at vedligeholde. Det er nogle forpligtigelser, de ikke kan skære fra. Det betyder, at de kun kan skære ét sted, når der skal spares, og det er på undervisningen”, siger han.

Rektor Bertel Krarup har også ønsket sig, at der blev sat en dato for, hvornår omprioriteringsbidraget stopper.

Det, mener Mogens Jensen, er utroligt svært at sætte.

“Hvornår det kan ske, afhænger helt af den politiske vilje. For vores vedkommende, hvis der kommer et regeringsskifte, kan vi ikke sige, hvornår vi har mulighed for at fjerne omprioriteringsbidraget. Det afhænger af, hvilken økonomi vi overtager fra regeringen”, siger han.

EL: Omprioriteringsbidraget er “kujonagtigt”
I Enhedslisten anerkender Søren Søndergaard Danske Folkepartis forslag om at prioritere i besparelserne på kulturområdet.

“Hvis man vil skære ned, så må man sige, hvor man vil skære ned og så stå til ansvar for det. I stedet for den langsomme kvælning af kulturlivet, som omprioriteringsbidraget er. Det er kujonagtigt. Det er en mere fair og oprigtig måde at gøre det på, hvis man peger på noget konkret”, siger han.

I Dansk Folkeparti vil Alex Ahrendtsen ikke love, at Det Kongelige Danske Musikkonservatorium vil slippe for nedskæringer, hvis omprioriteringsbidraget droppes.

“Der er nogle områder, hvor jeg sagtens kan finde midlerne, men det må vi tage i forbindelse med en finanslov. Jeg vil gerne have mulighed for der at sige, at noget er vigtigere end andet. Og undervisning er vigtigt. Men der er også andre ting, der er vigtige”, siger Alex Ahrendtsen.

I forhold til Det Kongelige Danske Musikkonservatorium foreslår DFs kulturordfører, at DKDM ikke længere skal stå for udgifter til vedligeholdelse af den fredede bygning Radiohuset, hvor uddannelsen har til huse.

“Det er staten, der har fredet det, og det kan ikke være en uddannelsesinstitutions opgave at vedligeholde sådan en bygning. Det må man finde penge til andre steder. Og så skal de kun have penge til det, der er strengt nødvendigt for at drive konservatoriet”, siger han.

Den idé er Socialdemokratiet ikke afvisende over for.

“Vi er åbne over for at diskutere andre konstruktioner”, siger Mogens Jensen.

Men:

“Det er lige så klart, at hver gang Alex Ahrendtsen kommer med de forslag, så må andre dele af kulturlivet holde for og blive beskåret. Vi kan ikke bare fodre hunden med sin egen hale. Det er ikke en løsning for konservatoriet eller andre kulturinstitutioner”, siger han.

Kulturminister Mette Bock (LA) erkender i en mail til Magisterbladet, at omprioriteringsbidraget er en stor udfordring for kulturinstitutionerne.

”Jeg har fuld forståelse for at omprioriteringsbidraget på to procent, som alle statslige institutioner herunder de kunstneriske uddannelser, er underlagt, bliver vanskeligere at håndtere, som årene går”, skriver hun.

Hun vil ikke afvise, at kulturområdet på et tidspunkt igen kan få tilført midler.

”Men som jeg har gentaget mange gange, er det et omprioriteringsbidrag. Der er ingen lovmæssighed i at ressourcerne år efter år skal omdirigeres fra kulturens område til f.eks sundhed, forsvar, ældre eller integration, selvom disse opgaver bestemt er væsentlige. Pengene kan gå tilbage til kulturområdet", skriver Mette Bock.