Dansk Magisterforening

Strejkeuniversitet eller konfliktradio? Få 6 gode idéer til en stærk strejke

© Troels Kølln

Del artikel:

Over hele landet forbereder magistre sig på først strejke og senere lockout. Men hvordan gør man nu lige? Læs de bedste idéer fra en række tillidsrepræsentanter - om alt fra strejkeuniversiteter til konfliktradio.

Forberedelserne til en konflikt er i fuld gang i hele landet. Som Stina Nyks Meggele, AC-TR i Københavns Kommune, siger:

"Vi er udpeget til strejke. Det forpligter. Det er vi jo, fordi man mener, at vi kan gøre en forskel i en forhandlingssituation, og det er et ansvar, jeg tager på mig - både stolt og bævende".

Men hvad gør man så lige? Magisterbladet har samlet en række af de idéer og planer, som vi er stødt på rundt om i landet.

1. Strejkeradio
Lav korte radioindslag af 5-10 minutters varighed, uploadet som podcast. Det kunne være "reportager med beretninger fra velfærdsstatens frontmedarbejdere", faglige perspektiver på konflikten eller sjove indlæg ala 'Diætisten med strejkegnisten - nem og billig mad til den lockout ramte'. Det ville også være en mulighed for at sprede idéer til lytterne om, hvad de selv kan gøre.

Det er en mulighed for at bruge sin egen faglighed sammen kollegerne og" flere historier fra 'gulvet', som jeg personligt ikke synes har fået nok plads i de landsdækkende medier", skriver en TR fra en undervisningsinstitution i Jylland.

2. Let's talk about the Danish model
"Vi har en engelsk forsker, der vil hjælpe med at udbrede kendskabet til 'den danske model' blandt andre udlændinge i Danmark", forklarer en TR hos DMI. 

3. Konfliktuniversitet
"Hvis de lukker universitetet, som er til for borgernes skyld, så skaber vi da bare vores eget universitet for folket. Med undervisning i alt det, vi ved så meget om", sagde en TR til fagbevægelsens stormøde i Fredericia.

4. Skab din egen mailserver
Hos Statens IT har en af kollegerne købt domænet www.nokernok18.dk og oprettet egen mailserver, der samler kollegernes private e-mailadresser, så man kan sikre smidig kommunikation under konflikten. "Vi er vel IT-folk", som TR Torben Seir Olsen siger. 

En mindre teknisk udfordrende løsning er naturligvis en Facebook-gruppe eller gode, gamle masse-emails.

5. Gå på nettet med #enløsningforalle
"Det handler om at være mange. Det handler om at møde op", mener magistrenes TR i Rødovre Kommune, Trine Binding. Hun deler selv løbende fotos fra arrangementer, kommentarer til artikler og andet om OK18 på Facebook.

Dansk Magisterforening anbefaler, at man bruger hashtagget #enløsningforalle - så kan de lettere findes og deles af andre. 

6. Find en fyreseddel
Dansk Magisterforening har desuden samlet et konflikt-kit, der bl.a. indeholder et idékatalog med inspiration til aktiviteter. En af idéerne lyder:

"Saml mindst 15 kollegaer på et billede og skriv henover: "Hvem af os skal fyres? At fjerne den betalte frokostpause betyder, at 7 procent får en fyreseddel". Upload på Facebook og Twitter."