Dansk Magisterforening

OK18: Positive toner efter regionale forhandlinger

© Vinni Søgaard

Af Farhiya Khalid
Del artikel:

Efter langstrakte forhandlinger var der stadig optimisme at spore fra parterne på det regionale område, der er genindkaldt i forligsinstitutionen mandag. Arbejdsmarkedsforsker har dog stadig svært ved at se en landingsbane for de samlede forhandlinger.

Parterne på det regionale område sad i den varme forhandlingsstol i over 11 timer torsdag, og da de trådte ud af forligsinstitutionen i nat, var det med smil på forhandlingsparternes læber.

”Vi har haft gode forhandlinger. Vi har bevæget os mod hinanden, og det er også det, der skal til, hvis vi skal lande en aftale. Jeg er optimistisk, men der er et stykke vej, før vi er i mål,” sagde Danske Regioners chefforhandler, Anders Kühnau (S), til TV 2 News i nat.

Også Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd og chefforhandler for lønmodtagerne i regionerne, var positiv efter turen hos forligsmand Mette Christensen, der har genindkaldt parterne til flere forhandlinger mandag.

”Vi har rykket os mod hinanden, så jeg synes, det har været en god dag, hvor vi går hjem med en fornemmelse af, at der stadig er mulighed for at flytte noget,” sagde Grete Christensen.

Lørdag skal der forhandles på det statslige område, mens topforhandlerne på det kommunale område skal tilbage til en ny runde søndag formiddag. Her var der dog i første omgang ikke særlig meget optimisme at spore – hverken hos de kommunalt ansattes chefforhandler Anders Bondo Christensen eller KL’s Michael Ziegler (K).

”Jeg synes, det ser tungt ud. Vi har ikke for alvor taget de store skridt fremad i dag”, sagde Michael Ziegler til Folkeskolen.dk.

Et nedstemt forslag er bedre end intet forslag
Arbejdsmarkedsforsker Nana Wesley Hansen er lektor på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet. Hun er umiddelbart heller ikke optimistisk og har svært ved at se en landingsbane for forhandlingerne på nuværende tidspunkt – men opridser disse mulige scenarier for den kommende tid.

Forskeren forklarer, at forligsmand Mette Christensen kan lave et eller flere mæglingsforslag, som parterne på de tre områder siger god for, og som hun så kan sende til afstemning hos medlemmerne.

”Så er der det lidt mere problematiske scenarie – nemlig, at der er nogle grupper blandt lønmodtagerne, som ikke kan se sig selv i mæglingsforslaget. Fx hvis der ikke kommer en løsning på lærernes arbejdstid, som lærerne for alvor kan se sig selv i. Forligsmanden kan dog alligevel vælge at sende det til afstemning”, siger Nana Wesley Hansen.

”Selv hvis det bliver nedstemt, så har man et mæglingsforslag, som kan ophæves til lov, hvis man vil lave et politisk indgreb til at afslutte den konflikt, man så vil ende i. Det vil være nemmere at lave et lovindgreb, hvis der er et forslag, man kan arbejde ud fra. Det ville trods alt være lidt mere positivt, end hvis der ikke er noget forslag at tage udgangspunkt i”, fortsætter hun.

The Big Bang
Det gode ved dette scenarie er ifølge Nana Wesley Hansen, at sammenbruddet ikke sker i selve forligsinstitutionen, og der vil ligge et mæglingsforslag, der vil gøre situationen mindre kaotisk. Men sådan vil det ikke nødvendigvis gå.

”Hvis forligsmanden udtaler, at det ikke kan lykkes, så får vi en strejke og lockout, der træder i kraft hhv. den 22. og 28. april. Det vil være en konflikt uden mæglingsforslag, og så har vi hele balladen. Det vil blive afsluttet med et lovindgreb på et tidspunkt. Det går relativt hurtigt, og det vil være meget minimalt, hvad man kan”, siger arbejdsmarkedsforskeren.

Et politisk indgreb vil ifølge forskeren højst sandsynligt hvile på nogle af de hovedknaster, vi har hørt om under overenskomstforhandlingerne, fx lønnen. Mens der vil være elementer, man lader fortsætte, som de ser ud lige nu. Forligsmanden kan dog også lade forhandlingerne bryde sammen lidt før, fortæller Nana Wesley Hansen.

”Så får vi en synkroniseret strejke og lockout – en big bang. Så har vi stadig en konflikt, der vil blive afsluttet med et politisk indgreb, men så har vi en sammenpresset konflikt, der vil være massiv”, siger hun.

”Forligsmanden kan også forlænge processen yderligere med fjorten dage. Formelt ligger muligheden der stadig, så det scenarie skal med. Men muligheden har ikke været i spil, da det ville tage presset ud af forhandlingerne i forligsinstitutionen lige nu”, afslutter Nana Wesley Hansen.