Dansk Magisterforening

OK18-konflikt udskudt af forligsmanden

Af Anna Dalsgaard
Del artikel:

Overenskomstforhandlingerne har fået en ny frist på 14 dage. Strejken er dermed udskudt til 6. maj og lockouten til 12. maj.

Efter 19 timeres forhandlinger med både staten, regionerne og kommunerne, valgte forligsmand Mette Christensen at udsætte den varslede strejke og lockout med endnu 14 dage. 

Det er anden gang, hun udskyder konflikten, og det kan hun kun gøre, hvis hun mener, der er så megen bevægelse i forhandlingerne, at der er en reel mulighed for, at parterne kan nå hinanden, forklarede Laust Høgedahl, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, til DR P1 onsdag morgen. 

”Der skal være kommet noget nyt på bordet, der er realistisk at forfølge”, sagde han.

Knasterne er stadig lønnen, den betalte spisepause i staten og lærernes arbejdstid, og Laust Høgedahl mener, at parterne må være kommet tættere på hinanden, og at arbejdsgiverne sandsynligvis har givet sig lidt.

Resultatet kommer inden 14 dage
Mette Christensen sendte parterne hjem ved femtiden onsdag morgen og har indkaldt alle til nye fælles forhandlinger fredag kl. 10. Det er dog langt fra sikkert, at de kommer til at forhandle i to uger endnu. Faktisk mener både forhandlere og eksperter, at vi allerede får en afklaring hen over weekenden.

Lærernes formand, Anders Bondo, mener fx, at forhandlingerne nærmere er udskudt med to dage. 

”Vi skal møde allesammen her igen fredag. Og vi er blevet bedt om at tage sovepose og tandbørste med. Jeg tror, at forligsmanden burer os inde, til vi er færdige”, sagde han til DR-Nyheder, da han kom ud fra forhandlingerne. 

Og arbejdsmarkedsforskeren er enig i, at forhandlingerne ikke kommer til at vare i 14 dage endnu.

”Forligsmanden vil nu spille sit sidste store kort, og så vil hun komme med et mæglingsforslag”, sagde Laust Høgedahl til DR P1.

Siger de ja eller nej
Til trods for at nattens forhandlinger ikke førte til et gennembrud, mener Laust Høgedahl ikke, at de har været spildt.

Tværtimod, for forligsmanden skal bruge en masse input til den mæglingsskitse, hun kommer til at præsentere parterne for.

En skitse, som parterne enten nikker ja til, så den kan sendes til afstemning hos medlemmerne i de faglige organisationer, eller siger nej til, hvorefter vi får storkonflikt.

I så fald vil regeringen formentlig afbryde konflikten ved at lave et lovforslag, og der er kutyme for, at Christiansborg skeler kraftigt til den mæglingsskitse, som forligsmanden fremlægger. 

Selv om forligsmanden har udsat konflikten med 14 dage, kan hun vælge at afbryde forhandlingerne inden, hvis hun ikke kan se et forlig for enden af forhandlingerne. I så fald bryder både strejken og lockouten ud fem dage efter, at hun har erklæret sammenbrud.