Dansk Magisterforening

Forhandlings-marathon endt uden resultat

© Tobias Dinnesen

Del artikel:

Fredag var forhandlerne fulde af optimisme. Søndag nat gik de slukørede fra Forligsinstitutionen. Mandag eftermiddag vender statens forhandlere tilbage.

Både eksperter og forhandlingsparter gik weekenden i møde, helt overbeviste om, at de kommende dage ville byde på sidste og afgørende forsøg på at lande en aftale om overenskomster for 700.000 offentligt ansatte.

Søndag nat gik parterne hver til sit, uden en ok-afklaring inden for rækkevidde.

 ”Vi har de her mange dage og nætter, jeg har befundet mig i Forligsinstitutionen forsøgt en masse muligheder. Men jeg må bare kommentere, at det på nuværende tidspunkt unægtelig ser meget svært ud”, lød det kortfattet fra innovationsminister Sophie Løhde, inden hun ved midnat forlod Forligsinstitutionen.

"Vi kommer ud af det her sammen."
Den besked varslede lidt af et stemningsskifte, efter at flere forhandlere i løbet af weekenden var dukket op i solen med mere positive mellemtider fra forhandlingsmarathonet.

 ”Jeg er lige så meget optimist, som da jeg kom. Vi ved alle sammen, at vi er helt fremme ved målstregen,” lød det blandt andet fra lønmodtagernes topforhandler Anders Bondo søndag formiddag.

Også både FOA-formand Dennis Christensen og regionernes forhandler Grethe Christensen meldte om fremdrift. Og de statsansattes chefforhandler Flemming Vinther understregede, at han holdt telefonen åben, da han lørdag aften forlod Sankt Annæ plads for at tage hjem et par timer.

 ”Vi er gået ind i det her sammen og vi kommer ud af det her sammen. Om der forhandles på et bord eller på tre borde har ikke noget at gøre med, om man holder sammen. Vi støtter hinanden”, sagde Flemming Vinther til TV2, inden han steg op på sin cykel.

Forsker: Der må være kommet nyt på bordet.
 Kun to gange i løbet af weekenden fik parterne lov at forlade Forligsinstitutionen, lørdag morgen klokken tre og søndag morgen klokken fem. Søndag nat havde tiden passeret midnat, da forligsmand Mette Christensen lukkede og slukkede efter den sidste.

I dag er statens parter indkaldt til endnu et møde klokken 14, mens regionerne skal møde på tirsdag klokken 10.

Pausen inden møderne skal, ifølge arbejdsmarkedsforsker Nanna Wesley Hansen, bruges på at udregne effekten af forskellige løsningsmodeller. Så der må være kommet nyt på bordet i løbet af weekenden, siger hun til DR Nyheder.

”Retorikken og stemningen var noget mere positiv op til weekenden, og vi var mange, der havde troet at man ville lande en aftale i løbet af weekenden. Nu kommer vi nok til at vente lidt længere, men hverken forlig eller sammenbrud er lige rundt om hjørnet”, vurderer Nanna Wesley over for DR.