Foran Forligsinstitutionen lever musketéreden stadig
© Pernille Siegumfeldt
”Her har vi gået og sagt: ”en løsning for alle”. Skal jeg så pludselig til at sige det modsatte?” spørger Søren Rex fra HK/Kommunal Hovedstaden. ”Det er kun toppen, der har solgt ud. Herude er bevægelsen stærkere end nogensinde,” siger DM-tillidsrepræsentant foran forligsen.
Tværtimod, virker det til.
”Jeg har været virkelig vred hele morgenen. Men se, vi står her stadig, skulder ved skulder. Det er kun toppen, der har solgt ud”, siger Marie Herget Christensen.
Hun er tr-suppleant for 200 akademikere på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på KUA. Men i dag har hun overladt både videnskaben og sine børn til andre.
”Det er ekstra vigtigt at vise opbakning til vores forhandlere nu. Og det er fantastisk at se, at nattens begivenheder ikke har slået skår i sammenholdet her”, siger Marie Herget Christensen.
I flere uger har tillidsrepræsentanten været forbi forhandlingslokalerne midt i København, så snart tiden tillod det.
”Bevægelsen har vokset sig stærkere og stærkere for hver dag. Og det bliver jo kun understreget af, at der også i FOA´s og HK´s bagland er mange kritiske røster på grund af det, der skete i nat”, siger Marie Herget Christensen.
Hun peger på det store banner, som HK/Kommunal Hovedstaden står centralt placeret med lige over for indgangen til Forligsinstitutionen.
HK/Kommunal Hovedstaden har fået tilføjet "Nej til delforlig i regionen" til deres "EN LØSNING FOR ALLE"-banner foran Forligsinstitutionen. Foto: Pernille Siegumfeldt.
"Nej til et delforlig i regionen"
Der har været travlhed i hovedkvarteret, siden en enig hovedbestyrelse bag hovedstadens afdeling af HK/Kommunal i morges besluttede at vende tommelfingeren ned af til nattens forlig. Hovedstaden repræsenterer godt 1/3 af HK´erne på det offentlige område.
På det oprindelige banner med ordene ”En løsning for alle” er nu tilføjet et ”Nej til delforlig i regionen”.
”Jeg synes det er så fesent, at man har efterladt to tredjedele af regionens medarbejdere på perronen med den aftale”, siger Søren Rex, der står og deler muffins ud. Han er sekretariatschef i HK/Kommunal Hovedstaden.
” Her har vi gået i ugevis og sagt: ”en løsning for alle”. Skal jeg så pludselig til at sige det modsatte?” Det er jo totalt utroværdigt”, uddyber han.FOA har kongres i dag, og derfor er der støvsuget for både FOA-faner og tillidsfolk foran Forligsinstitutionen. Med en enkelt undtagelse.
”Det undrer mig meget, det der er foregået”, siger Iben Maj, der for mindre end et år siden blev pensioneret fra et job som sosu-assistent på Nørrebro.
Iben Maj gider ikke deltage i mudderkastningen mod nattens forhandlere, og hun har både FOA-kasket, en fløjte om halsen og utallige badges på FOA-vesten.”Det vigtige nu er, at staten og kommunernes forhandlere står ubrydeligt sammen. Og det er jeg overbevist om, at de gør”, siger Iben Maj.
Da afgående FOA-formand Dennis Kristensen forlod Forligsinstitutionen for at tage til ekstraordinær kongres i FOA var det til tonerne af taktfaste "nok er nok"-tilråb fra de fremmødte. Dennis Kristensens afløser, Mona Striib (nuværende næstformand i FOA, red.), blev onsdag valgt på FOA's kongres. Foto: Pernille Siegumfeldt.
"Vi andre går videre sammen, selv om LO-gruppen har vendt os ryggen"
Statens chefforhandler Flemming Vinther fik da også store klapsalver med på vejen, da han gik ind i forligsen ved frokosttid. Da Dennis Kristensen forlod stedet for at tage til kongres lidt senere, skete det til et taktfast ”nok er nok”.
Marie Heget Christensen tror ikke, at opbakningen til konflikt er blevet mindre i dag, end den var i går.
”Jeg er glad for at høre DM´s formand melde klart ud, at vi andre går videre sammen, selv om toppen af LO-gruppen tilsyneladende har vendt os andre ryggen,” siger tillidsrepræsentanten fra KUA.