Dansk Magisterforening

FOA-ansat: ”Dennis brugte musketéreden til at løfte sine egne interesser”

© FOA

Del artikel:

Dennis Kristensen går onsdag af som FOA-formand på en ekstraordinær kongres. Hans brud med musketéreden i OK18-forhandlingerne gør, at FOA's medlemmer ikke kan stole på deres forhandlere, mener politisk konsulent i hans eget forbund.

”Eftermæglet vil være, at Dennis brugte musketéreden til at løfte sine egne interesser”.


Sådan lyder den skarpe reaktion fra redaktør af Kritisk Debat og politisk konsulent i FOA Aarhus, Jan Helbak, efter at en række LO-forbund med FOA-formand Dennis Kristensen i spidsen har valgt at bryde musketeren og indgå forlig på det regionale område.

Ifølge Jan Helbak har fagbevægelsen med musketeren fået en enestående mulighed for at etablere et forhandlingsprincip, der kan få stor betydning fremover. Den mulighed spiller FOA-formanden, der i dag formelt træder tilbage på en ekstraordinær kongres, hasard med.

”Man får en pæn lønstigning, men heller ikke mere end det, et eller andet løfte om spisepausen, som aldrig nogensinde før har været i spil, og så afskaffer man privatlønsværnet, og det er stort set ingen ting”, siger Jan Helbak.

Alt i alt er der kun kommet et enkelt lille dryp ud af ketchupflasken, mener Jan Helbak, mens arbejdsgiverne omvendt kan konstatere, at musketéreden vakler. Det kan blandt andet give dem en tilskyndelse til for alvor at gå efter arbejdstidsreglerne, næste gang der skal forhandles overenskomst, vurderer han.

”Og det er mest af alt det, der betyder noget for medlemmerne. Så nattens forlig vil medføre enorme frustrationer. For vi har set, at vi ikke kan stole på vores forhandlere, når det kommer til stykket”.

LÆS OGSÅ: Ekspert: LO's aftale med regionerne fører til konflikt

Flere FOA-medlemmer og tillidsrepræsentanter har allerede været ude og undsige aftalen. Blandt andet Tina Truelsen, pædagog og FOA-tillidsrepræsentant.

”Da jeg hørte det, tænkte jeg, at det simpelthen ikke kunne være rigtigt, at vi ikke har FTF med. Vi fusionerede for små 14 dage siden, og nu har vi efterladt dem på perronen. Nu er det LO alene. Jeg har ikke ord for det”, sagde hun tidligt onsdag til DR Nyheder, mens hun stod fanevagt ved Forligsinstitutionen.

Også blandt HK’erne, der gik med i forliget, er der utilfredshed at spore.

”Jeg undrer mig virkelig. Vi er gået til forhandlingerne om at stå sammen, det vil sige en fælles løsning for alle. Og så kommer der pludselig et delforlig, det er jeg meget forundret over”, siger Anna Schulze, tillidsrepræsentant for lægesekretærerne i børne-ungepsykiatrien i Aabenraa til DR Syd.

LÆS OGSÅ: LO kan også gå solo på det kommunale område


Jan Helbak har forståelse for utilfredsheden. For fagforeningerne har brugt meget energi på at markedsføre det nye sammenhold.

”Musketéreden er så bundfældet i folk, at vi nu skal bruge mange, mange ord på at dreje uden om”.

Ifølge Jan Helbak er det dog alt for tidligt at erklære musketeren død. Ikke alene fordi det endelig er lykkedes at udfordre den overhånd i forhandlingerne, som Moderniseringsstyrelsen ellers har siddet med.

”Rent historisk er musketéreden et nybrud. Der er formuleret en figur, et kampprincip, der nu eksisterer som en mulighed. Omvendt vil mange efter Dennis Kristensens brud være skeptiske, så fremtiden for musketéreden vil afhænge af, hvordan OK18 bliver evalueret rundt omkring i fagbevægelsen”, siger Jan Helbak.