Dansk Magisterforening

Ufrivillige deltidsjob giver større risiko for fattigdom i Danmark end i EU

Del artikel:

Risikoen for at tjene så få penge, at man kan betegnes som fattig, er højere i Danmark end mange andre lande, hvis man ufrivilligt arbejder i en deltidsstilling. Det viser en ny rapport fra Eurofound. ”Meget naturligt”, siger professor, der peger på et langt større problem.

Selv om du har et fast arbejde, kan du stadig ikke få økonomien til at hænge sammen. Det kan være virkeligheden for personer, der har et deltidsjob, selv om de hellere ville arbejde fuldtid. 

Og risikoen for at stå i den situation som ufrivilligt deltidsansat er højere i Danmark end i EU generelt – og over fire gange så høj som i Nederlandene og tre gange så høj som i Finland. Det viser en ny rapport fra Eurofound, der er baseret på tal fra EU’s agentur for statistik, Eurostat.

I Danmark er situationen imidlertid på ingen måde så alvorlig, som det kunne lyde, forklarer arbejdsmarkedsforsker Steen Scheuer, der netop har udgivet en dansk rapport om emnet.

”Med de levevilkår vi har i lande med høje lønninger, der er det meget naturligt, at hvis du falder ud af de almindelige ansættelser på arbejdsmarkedet, så føles forskellen større, fordi man har været vant til et højt leveniveau”, siger han.

LÆS OGSÅ: Stor vækst i ansatte på deltid

Det viser sig blandt andet ved, at der ifølge Eurofound er tæt på ingen risiko for fattigdom for fuldtidsansatte i Danmark, hvilket skyldes et i international sammenhæng højt lønniveau på tværs af brancher og fag. 

Dog skal man ikke underkende, at der også i Danmark kan være et decideret indkomstproblem for nogle, der ufrivilligt er på deltid, siger professor emeritus Steen Scheuer.

"Inden for særligt den offentlige sektor er der grupper, som er ansat på deltid, selv om de gerne vil være ansat på fuld tid, og det kan være meget frustrerende. I den situation er det nok sådan, at du gerne vil på fuld tid, fordi du mangler noget indkomst. Så det er selvfølgelig en reel ting for dem, at de mangler de materielle goder”, siger han.

Professor: Problemet ligger et andet sted
Man skal altså passe på med at tolke for hårdt på Eurofounds tal, mener Steen Scheuer. De virkelige udfordringer er nemlig ikke lønnen.

"Problemet er et andet sted. Nemlig at deltidsansatte og særligt de midlertidigt ansatte ofte ikke får de samme rettigheder som de fastansatte - selv om de egentlig burde. Der er jo EU-direktiver, der siger, at man ikke må diskriminere på baggrund af ansættelsesform. Det er stadigvæk meget tydeligt, at der klar forskel på atypiske ansatte og normalt beskæftigede, når vi snakker pension, løn under sygdom, efteruddannelse og så videre”, siger Steen Scheuer.

I hans perspektiv er løsningen, at sikre lige rettigheder for de såkaldt atypisk ansatte.

"Man kan ikke afskaffe de midlertidige ansættelser. Der vil altid være et behov for det. Men det vigtige er, at man sikrer dem samme forhold, så arbejdsgiverne ikke kan slippe billigere ved at ansætte folk i kortere ansættelser", siger Steen Scheuer.

LÆS OGSÅ: Fagbosser på grillen: Vil I arbejde for ret til deltid?

Flere deltidsansatte magistre i det offentlige
Eurofound-rapporten viser også, at andelen af såkaldte ’working poor’, fattige med arbejde, er steget fra 8 til 10 procent i EU siden 2007. 

Men ser vi på Danmark er der overordnet set ingen negativ udvikling i omfanget af midlertidigt ansatte i Danmark, siger Steen Scheuer. Andelen har ligget stabilt på omtrent 8 procent af arbejdsstyrken de seneste mange år, og heraf er omtrent en femtedel ufrivilligt deltidsansatte.

For nogle magistre ses imidlertid også den omvendte tendens. Andelen af kommunalt ansatte magistre med deltidsarbejde er nemlig vokset med 23,7 procent i løbet af de seneste syv år. Det er dog ikke så meget et spørgsmål om indkomst, men snarere om tid, har formand for DM, Camilla Gregersen, forklaret.

“Udviklingen er nok et udtryk for, at mange har svært ved at få enderne til at nå sammen. Det bekymrer mig i et samfundsmæssigt perspektiv, hvis vi er på vej til at få skabt et arbejdsmarked, hvor deltid er et must for at få skabt balance mellem arbejde og familie”, sagde hun dengang.

For mange ansatte bliver det dog som attraktivt at gå ned i tid, så der er mere tid til familien. En undersøgelse fra Magisterbladet viste sidste år, at 71 procent af danskerne vil sikre småbørnsforældre retten til at arbejde på deltid, ligesom man gør i Sverige.

LÆS OGSÅ: Danskerne: Vi vil have ret til deltid