Danske universiteter rykker frem blandt verdens bedste
© Colourbox
God nyhed for Danmark, siger redaktøren bag ranglisten.
Undersøgelser har vist, at internationale studerende i høj grad orienterer sig efter ranglister, når de vælger, hvilket land de skal studere i.
Det er derfor glædeligt for de danske universiteter, at de på den netop offentliggjorte Times Higher Education World University Rankings over verdens 1.000 bedste universiteter opnår pæne placeringer og for flertallets vedkommende rykker frem.
Både Københavns Universitet, DTU, CBS og Roskilde Universitet har forbedret deres placering i forhold til sidste år, mens Aalborg Universitet og Syddansk Universitet beholder deres pladeringer.
Og det er en god nyhed, siger Phil Baty, redaktør bag ranglisten.
”Vi ved fra undersøgelser, at rigtig mange internationale studerende, ikke mindst fra Asien, lægger afgørende vægt på listerne, når de vælger, hvilket land de vil studere i. Så det er godt for Danmark, at de danske universiteter har klaret sig godt”, siger han.
Phil Baty peger på, at Københavns Universitet hopper 11 placer frem til en placering som nummer 109, mens DTU går 23 placeringer frem til nummer 153. Men også universiteter, der ikke ligger i den absolutte top, CBS og Roskilde Universitet, hopper frem på listen. De ligger nu i henholdsvis top 250 og top 500.
Eneste minus er, at Aarhus Universitet rykker ud af top 100 og nu må dele placering med KU.
”Godt nok er der tale om et lille tilbageskridt for AU, men at miste en placering i top 100 sender et symbolsk signal. Det giver en lille udfordring”, siger Phil Baty.
Ifølge redaktøren har AU dog ikke nødvendigvis performet dårligere det forløbne år.
”Man skal ikke se det sådan at AU har klaret sig dårligere. Men andre universiteter har forbedret sig, og de asiatiske universiteter, især de kinesiske, klarer sig virkelig godt”.
Hollænderne ligger endnu højere
Som et plaster på såret nævner Phil Baty, at AU har klaret sig bedre, når det glæder parametret internationalisering.
”Selvom AU går tilbage på forskningsindikatorerne, har man godt fat, når det handler om at tiltrække internationale talenter og indgå i internationale samarbejder”.
Mens Danmark altså samlet set klarer sig godt, er der et stykke vej, før de danske universiteter kan måle sig med de hollandske. Blandt de 13 hollandske universiteter, der er med på listen, har otte af dem bedre placeringer end de bedste danske, KU og AU.
”Noget af deres succes kan forklares med, at de ligger meget højt, når det handler om at tiltrække private fondsmidler og satse på anvendt forskning. Men det skyldes også en udbredt planlægningsindsats og koordinering mellem universiteterne, der betyder, at man undgår overlap mellem forskningsaktiviteter. De enkelte universiteter er meget stærke inden for bestemte discipliner, og man undgår at kannibalisere og efterligne hinanden”, siger Phil Baty.
Angelsaksiske universiteter i USA og Storbritannien dominerer fortsat de første 25 placeringer på listen, som kan ses i sin fulde udstrækning på Times Higher Educations hjemmeside.