Spring menu over
Dansk Magisterforening

Hver anden magister i det offentlige arbejder i frokostpausen

Del artikel:

Fagforeningerne mærker et stigende pres på den betalte frokostpause for ansatte i staten. Moderniseringsstyrelsen mener, at det blot er et gode på linje med massage og frugtkurve, som let kan fjernes. Men allerede i dag arbejder halvdelen af akademikerne i frokostpausen, viser ny undersøgelse fra DM.

Lige godt hver anden offentligt ansatte arbejder ofte eller altid i frokostpausen. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse fra Dansk Magisterforening, hvori 1.460 af de offentligt ansatte medlemmer har svaret.

Kun 18 procent svarer, at de altid holder frokostpausen fri for arbejde.

Undersøgelsen er blevet sat i værks i en tid, hvor fagforeningerne oplever et øget pres fra de offentlige arbejdsgivere. Moderniseringsstyrelsen har nemlig skrevet til statens styrelser for at pointere, at de opfatter den betalte frokostpause som et personalegode på linje med frugtkurve og massage. Derfor står det ledelsen frit for at fjerne den betalte frokostpause, lyder budskabet.

”Der er allerede så stort pres på offentligt ansatte, at halvdelen altid eller ofte arbejder i frokostpausen. Moderniseringsstyrelsen skal holde sig fra den pause”, siger Camilla Gregersen om undersøgelsen på Twitter.

Striden om frokostpausen er opstået i kølvandet på flere offentlige arbejdspladser, der har fjernet medarbejdernes fridage til blandt andet jul, nytår og Grundlovsdag. De offentlige arbejdsgiver strammer nemlig skruen og forsøger med ledelsesretten i hånden at ændre på ansættelsesforholdene uden om overenskomsten, forklarer en forsker.

En hård optakt til overenskomstforhandlingerne
Det er noget, der kan få konsekvenser på de kommende overenskomstforhandlinger, der for alvor begynder kort før jul. Temaet om, hvordan aftalerne mellem arbejdsgivere og lønmodtagere egentlig skal tolkes, vil derfor spille en væsentlig rolle, har arbejdsmarkedsforsker Nana Wesley Hansen fortalt Magisterbladet.

”Denne overenskomstrunde handler dog egentlig ikke så meget om løn og lønstigninger, men snarere om selve aftalemodellen. Hvad er ordentlige forhandlingsmetoder, og hvordan opfører vi os over for hinanden”, siger Nana Wesley Hansen.

LÆS OGSÅ: Iskold stemning før overenskomstforhandlingerne

Flere har spekuleret i, om striden om den betalte frokostpause er en bevidst provokation fra arbejdsgiverne, sådan at de kan bruge det som forhandlingsmiddel.

”Det er snedigt af arbejdsgiverne, at de har gjort betalte frokostpauser til et tema. Så er de faglige organisationer fra starten blevet bragt i defensiven for at forsvare noget, vi allerede har”, har læser Francesco Castellani skrevet på akademikerbladet.dk.

Men det kommer ikke til at ske, har Akademikernes formand, Lars Qvistgaard, sagt til Magisterbladet.

 ”Det skal ikke koste noget, for det er en ret, vi har i dag. Det handler om at få bekræftet de aftaler, vi i forvejen har”, siger Lars Qvistgaard.