Spring menu over
Dansk Magisterforening

Studerende jubler over praktikløn, men vil kæmpe for forbedringer

© Hans Søndergaard

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Med 108 stemmer for og ingen imod vedtog Folketinget tirsdag, at studerende frem over kan få en praktikløn på op til 3.000 kr. oven i deres SU, når de er i praktik.

De studerende på universiteterne må frem over godt få praktikløn ved siden af deres SU, når de er i praktik. Det vedtog et enigt Folketinget tirsdag.

Helt konkret betyder det, at de studerende frem over må modtage en såkaldt erkendtlighed på op til 3.000 kr. om måneden ved siden af deres SU.

Den enstemmige vedtagelse af lovforslaget glæder Lea Friedberg, der er forkvinde for DM Studerende, som repræsenterer de mange studerende, der er medlem af Dansk Magisterforening.

DM Studerende har nemlig sammen med blandt Djøf Studerende, Danske Mediestuderende og initiativet Praktikløn været med til at lave den kampagne, som fik politikerne til at tage problemet op.

"Det her et fremragende eksempel på, hvorfor det kan betale sig at gå ind i studenterpolitik. Det er rart at opleve, når politikerne lytter til vores bekymringer og tager vores problemer alvorligt", forklarer Lea Friedberg.

Nu skal økonomi ikke bestemme, hvem der kommer i praktik

Undersøgelse efter undersøgelse har de senere år dokumenteret, at det er de studerendes praktiske erhvervserfaring fra eksempelvis praktikophold, som har størst betydning for, hvor attraktive de er for arbejdsgiverne, når de har færdiggjort deres studier.

Netop derfor ser DM Studerendes forkvinde det som en klar sejr for de mange studerende, som ville have fravalgt praktikophold på SU, fordi de ikke ville have råd til det, da man ikke har samme mulighed for at have fritidsarbejde ved siden af en fuldtidsstilling som praktikant.

"Det er en fantastisk god nyhed for de studerende. Rigtig mange ville ellers ikke have mulighed for at tage et praktikophold, fordi de ikke ville have råd til det eller ville være nødt til at gældsætte sig. Så vi er glade for, at mange flere nu får muligheden for at komme i praktik", understreger Lea Friedberg.

Reglerne er svære at navigere i for de studerende og virksomhederne
Søren Pind forklarer i en pressemeddelelse, at beløbsgrænsen er sat ved 3.000 kr., fordi ministeren har ønsket at signalere, at de studerende er i gang med et uddannelsesforløb og ikke er arbejdstagere i praktikperioden.

Men både den relativt lave beløbsgrænse og et mærkeligt regelsæt om, hvad virksomhederne må reklamere med i deres praktikopslag, skaber unødigt meget forvirring, mener Lea Friedberg.

Derfor fortsætter kampen nu for at forbedre aftalen til gavn for både de studerende og virksomhederne, forklarer hun.

"Vi er ikke i mål endnu. Der er nogle klare problemer med den ordning, som politikerne nu har vedtaget. Blandt andet er den såkaldte erkendtlighed på maksimalt 3.000 kr. meget lav, og samtidig afskærer man virksomhederne fra at reklamere med, hvor meget de vil give i praktikløn. Det gør det svært at navigere i for både de studerende, som skal få deres økonomi til at hænge sammen, og virksomhederne, som gerne vil fremstå som et attraktivt praktiksted", forklarer DM Studerendes forkvinde.