Software på sygehuse skal ikke være bling bling
© Jesper Voldgaard
Frygten for år 2000 fik sporet matematiker Anne Mette Dekker ind på den digitale karrieresti. I dag udvikler hun elektroniske patientjournaler til sygehuse – en fundamental byggesten i det moderne sundhedsvæsen.
Det var en tid med eufori, og det var en tid med frygt, dengang Anne Mette Stampe Dekker grundlagde sin karriere i 1998.
IT-boblen var stadig pustet godt op med drømme om digital rigdom, men samtidig nærmede år 2000 sig med hastige skridt – og hvordan ville computernes datosystemer reagere på det? ”Ragnarok 2000” mente Weekendavisen og anbefalede læserne at købe godt med dåsemad, mens nogle af Danmarks Radios ansatte mødte op med jodtabletter i lommerne i tilfælde af atomudslip.
Al den virak skabte en masse job, og det var sådan, Anne Mette Dekker kom i gang med arbejdslivet. Som cand.scient’ere med hovedfag i matematik fik mange af hendes studiekammerater job som gymnasielærere. Anne Mette Dekker blev i stedet tester i Landbrugets EDC-Central, hvor medarbejderne fik landbrugsvarer som flæskesteg i firmajulegave. Og hendes opgave var blandt andet at teste, at IT-systemerne kunne håndtere årtusindeskiftet.
Små 20 år senere arbejder hun stadig med at skabe modstandsdygtig software – og så alligevel på en helt anden facon. Som seniorprojektleder i virksomheden Systematic udvikler hun elektroniske patientjournaler, der bliver brugt på alle hospitaler i Region Midtjylland.
”Den slags systemer, vi laver, er jo helt grundlæggende i et moderne sundhedsvæsen. Man kan jo ikke klare sig uden simpelthen”, siger Anne Mette Dekker.
”Og der er rigtig meget udvikling i sundheds-IT for tiden. Det handler blandt andet om, at regionerne er enormt pressede på økonomien. Man er hele tiden interesseret i om man kan optimere. Og der er vores opgave at lave systemer, som gør tingene lettere og frigiver tid til sundhedspersonalet”.
Når lovgivningen bestemmer
Hospitalsgangene var fyldt med IT-specialister i gule veste, da Systematic i 2010 rullede den første version af den elektroniske patientjournal ud på Regionshospitalet Randers. Så snart sygeplejerskerne eller lægerne oplevede problemer, kunne de træde til med hjælp.
”Vi har enormt meget fokus på at minimere uhensigtsmæssigheder”, forklarer Anne Mette Dekker.
”Når man udvikler sundheds-IT, går det ikke at tænke for meget på solstrålehistorierne. For det vigtigste er, at systemet er robust og bare fungerer i hvilket som helst scenarie. Og der sker virkelig mange uforudsete ting på et sygehus”, siger hun.
Derfor består det team, som Anne Mette Dekker er leder for, ikke kun af programmører, men også af uddannede sygeplejersker, som kender hverdagen på sygehusene. Det hjælper til at holde fokus på det vigtigste:
”Den største fejl, man kan gøre, er kun at fokusere på alt det, man kan lave. Det er simpelthen den forkerte måde at bruge kræfterne på. Det vigtige spørgsmål er ikke, hvad der er muligt at lave af nye ting. Spørgsmålet er, hvad er det for et behov, vi skal have dækket?”.
De formål ændrer sig i øvrigt konstant. For eksempel når regeringen vedtager nye kræftpakker, så Anne Mette Dekkers udviklerhold bliver sat på overarbejde. Så skal der programmeres nye skærmbilleder, nye menuer, nye moduler.
”Det er vi tvunget til at tilpasse os, for det skal det kunne understøtte. Sådan er det. Når der kommer lovændringer, så påvirker det vores system direkte. Det skal vi hurtigt kunne justere efter”, siger Anne Mette Dekker.
Den elektroniske patientjournal minder ved første kig om ethvert andet kontorprogram til Windows med blå topbar og et rødt kryds i hjørnet. Programmet skal være let at afkode og nemt at bruge.
”Vi udvikler jo systemer til folk, hvis primære arbejde er noget helt andet end IT. For dem skal det bare understøtte deres arbejdsgang. De skal ikke logge ind på tusind forskellige systemer eller klikke rundt for at finde informationer. Det skal bare fungere. Hurtigt, nemt, overskueligt”, siger Anne Mette Dekker.
IT, der fungerer
Sundhedsvæsenets IT-systemer udløser jævnligt kritik. Generelt er det alt for dyrt, og det virker for dårligt, lyder det ofte. Men der mangler nuancer i kritikken, mener Anne Mette Dekker.
”Der ryger rigtig, rigtig mange penge til medicin. Set i forhold til det så bruger man faktisk ikke altid det store på IT. Og jeg mener jo, at IT er noget, der kan spare penge, og som gør sikkerheden større for patienterne. Heldigvis viser undersøgelser fra Region Midt også, at langt størstedelen af brugerne er meget tilfredse med den elektroniske patientjournal”.
”I det hele taget undervurderer mange, hvor komplekst hospitalsvæsenet er, og hvor meget arbejder der ligger i at kvalitetssikre de systemer, man bruger”, siger Anne Mette Dekker.
”Denne her teknologi er så vigtig og så grundlæggende, at der bliver nødt til at være en virkelig lang proces fra, at vi udvikler noget nyt, til at det bliver taget i brug. Alt skal testes og testes og testes, og bagefter skal der undervises i det og tusind andre ting. Hvis ikke vi er helt sikre på, at det virker præcis, som vi forventer, kan det have store menneskelige konsekvenser”.