DM: Ny DR-overenskomst redder stillinger og sikrer lønstigninger
Selv om Dansk Magisterforening sammen med en række andre akademiske fagforeninger har forhandlet med DR i skyggen af både et fyringsvarsel og en stram økonomisk ramme, så er der glæde at spore over resultatet.
Da Dansk Magisterforening (DM) sammen med den øvrige fagbevægelse vandt en faglig voldgiftssag mod DR om retten til betalt frokostpause, øgede det samtidig presset på de nu overståede overenskomstforhandlinger mellem DR og de akademiske fagforeninger.
Sejren betød nemlig, at DR's ledelse pludselig manglede et større millionbeløb i forbindelse med sine spareplaner, og derfor havde DR varslet, at der ville være brug for at afskedige op mod 90 medarbejdere.
Men det er lykkedes Dansk Magisterforening, som repræsenterer størstedelen af akademikerne i DR, sammen med Djøf, IDA og Bibliotekarforbundet at få halveret antallet af fyringer, forklarer Camilla Gregersen, DM's formand.
"Vi har med aftalen reddet stillinger og sikret, at medarbejdere får mulighed for frivillige fratrædelser på bedre vilkår i fremtidige afskedigelsesrunder. Det er en vigtig mulighed, som desværre er nødvendig, men som er med til at sikre medlemmernes tryghed og arbejdsglæde", siger DM-formanden.
LÆS OGSÅ: DR kan ikke inddrage ansattes frokostpause uden forhandling
Lønstigninger og bedre fratrædelsesordninger
Helt konkret betyder det, at der nu er skrevet tryghedsaftaler ind i overenskomsten, som betyder, at DR-ansatte akademikere ved eventuelle fremtidige afskedigelsesrundet enten skal forsøges omplaceret internt eller tilbydes en frivillig fratrædelsesordning. Ordningen kommer ifølge DM til at ligne statens aftaler om tjenestefrihedsperiode og godtgørelsesforhold i forbindelse med fyringsrunder.
Og selv om den økonomiske ramme for forhandlingerne har været stram, så er det både lykkedes at forhandle nattillægget op fra 60 til 100 kroner i timen, mens der er samtidig også blevet plads til lønstigninger, påpeger Camilla Gregersen.
"Der har ikke været meget at forhandle om, så jeg kan ikke være andet end tilfreds med, at vi alligevel har sikret, at stort set alle magistrene i Danmarks Radio har samme garanti for lønstigninger, som de havde i sidste overenskomstperiode – og denne gang med mulighed for at forhandle sig til mere, lokalt", understreger hun.
Overenskomstaftalen skal nu til urafstemning ved medarbejderne, hvorefter DM og de øvrige fagforbund endegyldigt vil godkende aftalen.