Lav korruption giver bedre vilkår for forskning
Danmark er verdens mindst korrupte land, ifølge ny opgørelse. Det er godt nyt, også for forskningen, siger professor i nationaløkonomi.
Gevinsten er både mental og økonomisk, når Danmark for 4. år i træk kan kalde sig verdens mindst korrupte.
I år deler vi en førsteplads på Transparency Internationals korruptionsindeks med New Zealand.
Den høje placering booster Danmarks omdømme i verden. Men også inden for forskning og udvikling har det en positiv effekt, at vi er ukorrupte. Det forklarer professor i nationaløkonomi Christian Bjørnskov fra Aarhus Universitet.
”Det smitter af på den måde, at virksomheder, der finder på nyt og søger patentrettigheder, fx ikke behøver at være bange for, at nogen stjæler deres idé", siger han.
"Det betyder også, at der er fuld transparens omkring sagsbehandlingen i det offentlige, og at ingen behøver at bekymre sig om at betale ”speed money” for at få papirarbejdet på plads”.
Vi har meget højere standarder end Frankrig
At et samfund baseret på tillid har en enorm betydning, står først rigtigt klart, når man har oplevet det modsatte, siger Aarhusprofessoren.
”Det kan fx være i lande, hvor sort arbejde og skatteunddragelse er udbredt, hvor virksomheder ikke kan føle sig sikre på regelfortolkningen, og hvor korruptionspenge er en udgift, alle kalkulerer med”, uddyber Christian Bjørnskov.
”Det betyder også, at vi har meget højere standarder for, hvad politikere og embedsmænd kan tillade sig, end man har i et land som Frankrig. Her ville ingen rynke på næsen af, at en minister købte nye strømper for penge fra partikassen, og ingen ville hidse sig synderligt op, fordi en hest blev transporteret over Atlanten for licensmidler”, siger han.
Vores omdømme som verdens mest ærlige nation betyder også noget i eksportsammenhæng.
”Det er centralt for vores samarbejdspartnere, at de tror på os, også når det vedrører det, der ikke er nedfældet i en kontrakt. I sidste ende kan det betyde, at de vælger danske designmøbler frem for fx italienske eller tyske”, fremhæver Christian Bjørnskov.
Nationaløkonomen, der også er lykkeforsker, hæfter sig ikke kun ved den økonomiske gevinst, som en topplacering på korruptionsindekset kaster af sig.
"Vi skænker det kun sjældent en tanke, at det er meget nemmere og rarere at bo i et samfund, hvor tilliden mellem mennesker er stor, og hvor vi har en udbredt oplevelse af, at ting kører efter bogen", pointerer han.
Det er ikke et mirakel, at Danmark og Norge er blandt de mindst korrupte stater i verden.
"I lykkeforskningen leger vi lidt med idéen om, at det stammer helt tilbage fra Vikingetiden, hvor man var nødt til at kunne stole på, at de andre også bidrog, når man tog på plyndringstogter", siger Christian Bjørnskov.
"Faktum er i hvert fald, at man også i USA blandt familier af skandinavisk herkomst vil opleve, at tilliden og retfærdighedssansen er mere udbredt end hos andre”, tilføjer han.
Du kan klikke dig rundt på kortet og se, hvor de forskellige lande ligger på Transparency Internationals korruptionsindeks. Kilde: Transparency International.