Astronom modtager den største forskerpris
Jens Hjorth, professor og leder af Dark Cosmology Center, har netop fået Villum Fondens legat på fem millioner kroner for sin forskning i bl.a. gammaglimt
Jens Hjorth, professor ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet og leder af Dark Cosmology Center, er årets modtager af Villum Kann Rasmussens legat på fem millioner kroner, som gives til teknisk og naturvidenskabelig forskning.
Anerkendelsen, der er den største individuelle forskerpris i Danmark, får han især for at have skabt et paradigmeskifte inden for sit felt og for at være en særdeles dygtig leder, der kan sammensætte et forskningshold med stor faglighed og diversitet.
Jens Hjorth er særligt kendt for sit arbejde med gammaglimt. Han har fx dokumenteret, at gammaglimt opstår, når en supernova eksploderer meget langt væk, og han har formået at vise, at korte gammaglimt skyldes en sammensmeltning af kompakte stjerner.
Interesseret i guld og eksplosioner
I en pressemeddelelse fra Københavns Universitet siger Jens Hjorth, at prisen giver ham mulighed for at forske i lige præcis det, han har lyst til.
”For eksempel er jeg meget interesseret i at finde ud af, om tunge grundstoffer som guld og faste stoffer – baseret på fx silicium og carbon, som vores jord består af – bliver dannet i voldsomme eksplosioner i universet”, siger professoren.
Dark Cosmology Center arbejder for at skabe mere viden om det mørke stof og den mørke energi, som 95 procent af universet består af.
Ifølge KU´s pressemeddelelse er professor Jens Hjorth også optaget af at bruge tid på at uddanne fremtidens astronomer og fysikere.
”Jeg er astronom for at udvide vores erkendelse og bryde nye grænser. Og vi kan ikke på forhånd vide, hvad der ligger på den anden side. Måske et nyt verdensbillede”, siger den glade prismodtager.
Villum Kann Rasmussens legat er blevet uddelt en gang om året siden 1987. Udover den store pris hædrer Villum Fonden også 16 yngre forskere.